• +389 70 843 318 +389 2 2671 201
  • ssnm.info@gmail.com
  • Бул. Климент Охридски 58б 2/3, 1000 Скопје

Пандемијата ја стави ад акта транспарентноста на институциите

Потребни се измени на законот за подобрување на пристапот до информации од јавен карактер, е заклучокот од дебатата на оваа тема, како и од искуствата на новинарите Маја Јовановска Христина Беловска Долгите процедури и неквалитетните одговори кои ги добиваат од институциите ги одвраќаат новинарите да бараат информации формално. Најчесто одлучуваат информациите да ги добијат по “скратен пат”, преку…

Повеќе

Доделени наградите на ЕУ за истражувачко новинарство

Наградите на Европската Унија за истражувачко новинарство денес (четврток) беа доделени во хотелот Александар палас во Скопје. Првата награда на годинешниот конкурс за најдобра истражувачка сторија објавена во 2019 година му беше доделена на новинарскиот тим на Истражувачката репортерска лабораторија за сторијата со наслов „Урбани атентатори“ ms project 2013. „Она што е важно за оваа приказна…

Повеќе

Потребни се законски измени за спречување на неказнивоста на нападите врз новинарите

Претставници на Самостојниот синдикат на  новинари и медиумски работници (ССНМ) Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), вчера се состанаа со министерот за правда Бојан Маричиќ на која разговараа за подобрување на безбедноста на новинарите и медиумските работници и влијанието на политичките партии на независноста на медиумите ms project 2013. Една од темите на состанокот беше барањата на новинарските…

Повеќе

Средба на ССНМ со претседателот Пендаровски

Претставници на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) се сретнаа денеска со претседателот Стево Пендаровски во „Вила Водно ms project 2013. На средбата ССНМ и претседателот Пендаровски разговараа за состојбата со медиумските слободи во Македонија, синдикалното организирање, како и условите во кои работат новинарите и медиумските работници 최신 유튜브 다운로드. Меѓудругото на средбата…

Повеќе

ССНМ на средба со министерката за труд и социјала Шахпаска

쿠로코의 농구 2기 다운로드 Претставници на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници денеска се сретнаа со министерката за труд и социјална политика на која беше разговарано за состојбата со работничките права во медиумската индустрија во Македонија, како и за социјално-економската состојба на новинарите и медиумските работници ms project 2013. На средбата беше разговарано и…

Повеќе

Промовирани Повелбата за условите за работа на новинарите и нацрт фер-договори за вработување

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) денеска ја промовираше Повелбата за услови за работа за новинарите, како и нацрт фер-договори за вработување во дигиталните медиуми ms project 2013. Повелбата, како и изјава за поддршка на нацрт-фер договорите за вработување беа потпишани од Здружението на новинари на Македонија, Советот за етика во медиумите…

Повеќе

Работна средба на ССНМ со новинарите и медиумските работници од Велес

  Состојбата со локалните медиуми во Велес е загрижувачка и потребни се низа мерки за нејзино подобрување со цел граѓаните на општината, но и на регионот да не останат без ревантни, објективни и професионално изработени информации од локален карактер ms project 2013. Ова е заклучокот од работната средба што претставници на ССНМ ја имаа со дел од новинарите…

Повеќе

ССНМ и битолските новинари на средба со градоначалничката Петровска

Претставници на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) на 9 јануари (четврток) заедно со новинари и медиумски работници од Битола се сретнаа со градоначалничката на Битола, Наташа Петровска ms project 2013. На средбата се зборуваше за можностите за подобрување на комуникацијата помеѓу општината и медиумите, можностите за олеснување на работата на новинарите, како и за…

Повеќе

Наградата „Роберто Беличанец“ за Мета, Порталб и Вистиномер

Годишната награда за Медиум промотор на новинарството како јавно добро – Роберто Беличанец“ 2019 која ја доделива Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) им припадна на Новинската ангенција „Мета“, порталот на албански јазик „Порталб“ и алатката за зголемување на отчетноста „Вистиномер“, изданија на Фондацијата „Метаморфозис“ ms project 2013. На церемонијата која се одржа на 5…

Повеќе

Дебата: Професионална поставеност на новинарската професија – предизвици и компаративни искуства

Борбата против лажните вести е строго поврзана со враќањето на достоинството и кредибилитетот на новинарската професија и на медиумите ms project 2013. Таа е повеќеслојна, комплицирана и долготрајна и не може да се разгледува само од еден аспект, како што е на пример одвојувањето на професионалните од непрофесионалните новинари преку своевидно акредитирање, туку треба да…

Повеќе