Му требаат ли дописници на македонското новинарство?

Моника Талеска Цивил Менде Петковски“ е единствената награда во Македонија, којашто 12 години на некој начин го валоризираше трудот на новинарите од внатрешноста. Фактот што „Дневник“, во месец кога вообичаено се доделува, не го распишал ни конкурсот за оваа награда, ја разбранува јавноста и ги отвори дилемите: „Дневник“ ќе ја прекине наградата или, сепак, ќе […]

Медиумите и новинарството во 2017

Др. Флорангел Росарио Брејд Сега е она време од годината кога повеќето луѓе погледнуваат наназад и размислуваат за настаните поврзани со нивниот секојдневен живот, ги оценуваат лекциите кои досега ги научиле и врз основа на нив предвидуваат каква ќе биде следната година. Од трите најчесто оценувани сектори – политика, економија и медиуми и новинарство – […]

Насловите се важни

Пред неколку години, приближно во исто време кога еден застрашувачко-возбудлив тренд наречен „социјални“ почна да станува поважен од оптимизацијата на алатките за пребарување, организациите на дигиталните медиуми открија дека ништо не е поважно од насловите, барем кога се работи за ефективно дистрибуирање на сториите преку социјалните медиуми. Лекцијата брзо се прошири, небаре преку осмоза, низ […]

Мобингот го убива новинарството

ССНМ се сретна со ситуации кога при промена на уредувачка политика, мобингот бил користен за елиминирање не само на поединци туку и на цели групи вработени. Најчесто професионалци со дефиниран интегритет или како лица доживувани како блиски до старата уредувачка политика или начин на функционирање на медиумот

Дали треба да се криминализираат лажните вести?

Германските законодавци повикаа на правно дејство против продукцијата и дистрибуцијата на лажни вести. Но групите за дигитални права предупредуваат за стравичните ефекти кои тоа би можело да ги има на интернет, вклучувајќи и цензура.

Не е скршено новинарството, туку начинот на негова испорака

Сепак, новинарството мора да продолжи да верува дека вршејќи ја нашата работа како новинари – и бранејќи ги правата на новинарите кои работат во услови на висок ризик – правиме позитивен придонес

Дали е дигитализацијата закана за новинарството?

Иднината на новинарството е дилема која целосно ќе дојде до израз преку сè поприсутната дигитализација на медиумите. На издавачите и медиумските претприемачи им требаат пари за да ја „потурнат“ дигиталната трансформација и да го обезбедат нејзиниот опстанок на пазарот.