Европа покажува поголема почит за синдикатите

Меѓународната конфедерација на синдикатите (ITUC) го објави годинешниот извештај на Глобалниот индекс на права, кој дава увид во кршењето на работничките права во светот. Тој рангира 139 земји од еден до пет, во зависност од 97-те индикатори за да утври каде работничките права се најдобро заштитени со закон и во пракса. Според извештајот, најлоши земји […]

ЗНМ и ССНМ побараа од премиерот Заев итни медиумски реформи

Претставници на Здружението на новинари на Македонија и на Самостојниот синдикат на новинари и на медиумски работници денеска се сретнаа со премиерот Зоран Заев, каде беше разговарано за итните медиумски реформи. Претседателката на ССНМ, Тамара Чаусидис и Претседателот на ЗНМ Насер Селмани ги презентираа приоритетите неопходни за подобрување на состојбата со слободата на медиумите. Од […]

Како да се препознаваат лажни вести?

Феномените лажни вести и „пост-вистини“, кои ја одбележаа изминатата година, како и растечкиот број на сатирични и измислени текстови кои се дизајнирани да изгледаат како редовни вести, ја вратија во фокус важноста на медиумската писменост, како најдобро оружје кое го имаме на располагање во борбата против ширењето и подложноста на лажни содржини на интернет.

Truly Media: Никогаш полесна верификација на содржината

Со Truly Media новинарите самите ја верификуваат саканата содржина без потреба да користат бројни алатки. Сè е достапно на еден панел: од обратно пребарување слики, Google мапи и видео верификација, па до можноста за пребарување на содржина на социјалните мрежи.

Совети за преговарање на хонорарен договор

Фриленс новинарите понекогаш се мачат да ги продадат своите статии – а кога тоа им успева, многумина од нив прифаќаат услови за работа и хонорари кои не секогаш им одговараат. Во индустрија во која конкуренцијата е јака, создавањето на добри услови за работа може да биде предизвик. Дали уредниците ќе ја одбијат сторијата поради превисоката […]

Google и Apple најавуваат блокирање на рекламите

Google и Apple најавија нови додатоци за блокирање на реклами за своите интернет прегледувачи, што предизвика загриженост кај издавачите на весници чии приходи зависат од дигиталниот маркетинг.

Меѓународните новинарски организации се соочуваат со нова глобална економска сцена

Новинарството треба да понуди разбирање на светот. Денес, дали можеме да кажеме дека новинарството сè уште успешно ја исполнува својата мисија? Новинарската сцена денес повеќе не е она што беше. Со дигиталните технологии, алатките се сменија и информациите сè побрзо и побрзо циркулираат. Од друга страна, она што не се смени е суштината на новинарството […]