Курсеви, стипендии и конкурси во март

Сакате да стекнете нови вештини или да добиете признаение за вашата работа? Погледнете ги овие курсеви, стипендии и конкурси со краен рок за аплицирање во март. Секој од нив е отворен за новинари од целиот свет. Стипендија на БИРН     Рок: 8 март Доколку имате идеја за голема приказна и сакате да ја напишете според највисоките […]

Стипендија на БИРН

Доколку имате идеја за голема приказна и сакате да ја напишете според највисоките новинарски стандарди, со квалитетно уредување и буџет за трошоци за длабинско истражување, а таа да биде објавена во различни регионални и глобални медиуми, аплицирајте за Балканската стипендија за новинарска извонредност. Повикот за новинарски апликации за 2017 е во тек. Секоја година, 10 […]

Конференција за синдикалните предизвици во регионот и Европа

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ)  на 14.12.2015 (понеделник) во хотел Холидеј Ин, во 10 часот, организира конференција „ За медиумските работи“.  Поздравно обраќање ќе одржат Амбасадорот на Велика Британија, Чарлс Гарет и претседателот на ЕФН, Могенс  Блишер – Бјерегард.   На конференцијата, министерот за труд и социјална политика, д-р Фросина Ташевска –Ременски ќе […]

Одржано изборното Собрание на ССНМ

Во сабота на 14 ноември се одржа редовно годишно Собрание на ССНМ на кое се избираше нов Извршен одбор и се гласаше за претседател. За претседател со нов мандат е избрана Тамара Чаусидис, која беше едиствен кандидат. За членови на Извршен одбор се избрани: Маја Томиќ Марија Севриева Маја Јовановска Дарко Чекеровски Тео Блажевски Владо […]

Нацрт колективниот договор претставен во Штип и Тетово

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ), го претстави Нацрт колективниот договор за медиумска индустрија во Тетово и Штип. Новинарите и медиумските работници беа информирани за значењето на овој документ, како и бенефиците кои произлегуваат од неговото потпишување. Предлог колективниот договор е клучен документ за заштита и подобрување на работничките права, а во негова […]

ЕФН: Стоп за апсурдните обвиненија против Кежаровски

Европската федерација на новинари (ЕФН), ја изразува својата длабока загриженост во врска со случајот на македонскиот новинар Томислав Кежаровски и бара да бидат стопирани сите „апсурни“ обвиненија против него. Во писмотото на ЕФН до македонскиот амбасадор Андреј Лепавцов се вели дека Кежаровски е неправедно казнет за откривање на идентитетот на полицискиот сведок и за неоткривање […]

Препораки за Македонија

Препораки за медиумска реформа и независно новинарство во Македонија Меѓунарoдната федерација на новинари (МФН) Европската федерација на новинарите (ЕФН), Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) и Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) денеска ја организираат регионалната средба: Спроведување на кампањи за новинарски права во Источна Европа: регрутирање на членство, правна заштита и социјални […]

Покажи солидарност за слобода!

Со купување на ЦД на првиот новинарски бенд „Репортерс“ од 200 денари или со донирање на сметката на Солидарниот фонд на ССНМ учествувате во акцијата за помош на новинари и медиумски работници. Средствата можат да се уплатат на сметка 330100218300135  во Капитал банка, со назнака за ЦД или за намена за која сакате да бидат […]

Промовиран албумот на „Репортерс“

Во присуство на голем број колеги, музичари и пријатели во Клубот на новинарите во Скопје на 6 мај е промовиран албумот на новинарскиот бенд „Репортерс“. Новиот албум содржи седум рок-песни, а парите од продажбата на цедето и од концертите се наменети  за солидарниот фонд за помош на новинарите и на медиумските работници, кој веќе е […]

МНФ и ССНМ ја промовираа Белата книга

Во присуство на новинари, уредници, синдикалисти, правници и дипломати на 21 март ССНМ ја промовира Белата книга за професионалните и работни права на новинарите. На настанот присуствуваа претседателот на Меѓународната федерација на новинарите Џим Боумела и потпреседателката Јасмина Поповиќ. Во поздравниот говор Боумела му честиташе на ССНМ што од неодамна е унапреден во полноправна членка […]