АФП: Да се запре со маскарадата на договори!

Француската новинска агенција (АФП) бара од своите слободни фотографи кои работат низ светот во канцеларии надвор од Франција да потпишат „неприфатливи“ договори кои вклучуваат пренос на нивните авторски права без дополнителен надомест. Меѓународната федерација на новинари (ИФЈ) ги осуди таквите „нефер“ практики и бара итна ревизија на стандардните договори за новинарите кои работат за АФП. […]

Филип Лерут е новиот претседател на ИФЈ

Делегатите на состанокот на Меѓународната федерација на новинари (ИФЈ) на 29-иот Светски конгрес во Анже го избраа Филип Лерут, член на Здруженитето на професионални новинари на Белгија (AGJPB) за претседател на нивната организација на 9 јуни. Новинар во дневниот весник L’Avenir, Филип Лерут беше потпретседател на Европската федерација на новинари (ЕФЈ), европската група на ИФЈ, […]

Италија: предлог-закон за построги казни за клевета

Меѓународната и Европската федерација на новинари, (ИФЈ) и (ЕФЈ), на 27мај поднесоа известување до Платформата за заштита на новинарството на Советот на Европа во кое ја осудија предлог-законската измена на италијанскиот кривичен законик со која се зголемуваат казните за оние обвинети за клевета на членови на политичката елита. ИФЈ, ЕФЈ и нивниот италијански член, Синдикатот на новинари […]

Азербејџан: Новинарката Хадија Исмаилова ослободена на условно

Меѓународната и Европската федерација на новинари ја поздравија денешната одлука на Врховниот суд на Азербејџан за ослободување на истражувачката новинарка Хадија Исмаилова која отслужуваше затворска казна поради измислено обвинение од декември 2014 година. Судот ја преиначи затворската казна на Исмаилова во условна казна во времетраење од 3 три и пол години. Хадија Исмаилова веќе одлежа […]

Украина: безбедноста на новинарите загрозена со објавата на лични податоци

Украинска организација која работи на националната безбедност на својата веб страница на 7 мај објави илјадници лични податоци на новинари тврдејќи дека новинарите се акредитирани од про-руски сепаратисти во источна Украина. Таа понатаму ги обвини за работење со терористички организации и кршење на украинските закони. Меѓународната и Европската федерација на новинари (ИФЈ/ЕФЈ) ги поддржуваат нивните […]

Турција: Неприфатлива пресуда и обид за атентат – закана по слободата на медиумите

Меѓународната и Европската федерација на новинари (ИФЈ/ЕФЈ) остро го осудија обидот за атентат на 6 мај во Истанбул врз новинарот Џан Дундар (главен и одговорен уредник на дневниот весник Cumhuriyet) и затворската казна од 5 години и 10 месеци за Џан Дундар и 5 години за Ердем Гул за стекнување, откривање и објавување на државни […]

Нула толерација за оние кои ја нарушуваат слободата на медиумите

Во рамките на Светскиот ден на слободата на медиумите на 3 мај, новинарските синдикати низ светот бараат нула толерација за оние кои напаѓаат новинари или ја поткопуваат слободата на медиумите. Започнувајќи  значајна нова анкета за нарушувањето на слободата на медиумите во повеќе од 20 земји низ светот, претседателот на Меѓународната федерација на новина, Џим Бумела исто […]

Ирак ја забрани Ал Џезира

Ирачките власти ја суспендираа дозволата на Ал Џезира за работа во земјата. Меѓународната федерација на новинари (ИФЈ), најголемата организација на новинари во светот, ја оцени одлуката како „пристрасна и преудицирана во една земја на која очајно ѝ е потребно слободно новинарство“. На 27 април, ирачката Комисија за комуникации и медиуми (СМС), тело кое ги регулира […]

ССНМ најостро го осудува текстот на Мирка Велиновска

ССНМ најостро го осудува текстот на Мирка Велиновска во кој се врши медиумски линч врз припадници на левичарското движење Солидарност и членови на партијата Левица, наши соборци во Повелбата за солидарност за заштита на работничките права. Како Синдикат на новинари, ССНМ е дополнително провоциран да реагира на содржината, која претставува повеќе безбедносно-разузнавачки текст, напишан во […]

Светски ден на авторските права: Да се забранат неправедните договорни цени!

Законодавците мора да преземат конкретни чекори против неправедните договорни клаузули во нивните закони. Ова е пораката која ја испрати Меѓународната федерација на новинари (ИФЈ) и Европската федерација на новинари (ЕФЈ) во знак на одбележување на Светскиот ден на авторските права и на книгата утре 23 април. Организациите предупредуваат против континуираниот тренд во медиумските куќи да […]