ВМРО-ДПМНЕ бара со закон да се регулираат владините реклами

Владејачката партија на вчерашните преговори на работните групи предложила посебен закон за владините реклами, а паднал предлог и за тоа вестите на МРТВ да бидат поделени согласно резултатите од изборите ВМРО-ДПМНЕ ќе предлага нов закон што би го регулирал владиното рекламирање, дознава БИРН од извори во СДСМ, откако вчера се одржаа преговори на работните групи […]

Конференција за синдикалните предизвици во регионот и Европа

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ)  на 14.12.2015 (понеделник) во хотел Холидеј Ин, во 10 часот, организира конференција „ За медиумските работи“.  Поздравно обраќање ќе одржат Амбасадорот на Велика Британија, Чарлс Гарет и претседателот на ЕФН, Могенс  Блишер – Бјерегард.   На конференцијата, министерот за труд и социјална политика, д-р Фросина Ташевска –Ременски ќе […]

Нацрт колективниот договор претставен во Скопје

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) го претстави Нацрт колективниот договор во Скопје. Претседателката, Тамара Чаусидс ја потенцираше важноста од ваквиот документ како стратешки и клучен за подобрување на условите за работа и професионалните стандарди. Договорот е заснован врз начелата кои се предвидени во Уставот и Законот за работни односи(2005), а е во […]

Колективниот договор презентиран во Велес

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници се подготвува за системско решавање на проблемите  во медиумите.  Новинарите може да имаат економска сигурност,  уредни договори, платени преку времени работни часови  и најважно од се можност  да го вратат достоинството во професијата , преку Колективниот договор кој го подготви ССНМ. Договорот на кој повеќе од шест месеци  […]

Тековните активност на ССНМ претставени пред новинарите дописници

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) на 19.11.2015, четврток, оствари средба со новинарите дописници на кои им ги претстави тековните активности. На состанокот се потенцираше важноста од Нацрт–Колективен договор и Стратегијата за лобирање како клучен предуслов за обезбедување на работничките права и нивно унапредување. Новинарите ја потенцираа важноста од поголема видливост на ССНМ […]

ССНМ оствари средба со претставникот на ЕУ Питер Ванхут

На барање на ССНМ синоќа беше остварена средба помеѓу ЕУ посредникот во преговорите за излез од политичката криза и спроведување на договорите од Пржино – Питер Ванхут, и делегација на раководството на Синдикатот на новинарите и медиумските работници. Во разговорот посредникот беше запознат со моменталната ситуација но синдикалното организирање во медиумите и со проблемите со […]

Одржано изборното Собрание на ССНМ

Во сабота на 14 ноември се одржа редовно годишно Собрание на ССНМ на кое се избираше нов Извршен одбор и се гласаше за претседател. За претседател со нов мандат е избрана Тамара Чаусидис, која беше едиствен кандидат. За членови на Извршен одбор се избрани: Маја Томиќ Марија Севриева Маја Јовановска Дарко Чекеровски Тео Блажевски Владо […]

Годишно изборно собрание на ССНМ

ССНМ ве поканува на редовно, годишно, изборно Собрание на 14 ноември 2015, во Стопанска комора (петти кат) со почеток во 11 часот.   ДНЕВЕН РЕД 11.00-11.05 Отворање на Собранието (претседател Тамара Чаусидис) 11.05- 11.20 Поздравно обраќање на Јасмина Поповиќ (потпретседател на Меѓународна федерација на новинари) 11.20 – 11.30 Излагање и разгледување на извештајот за работата […]

Нацрт колективниот договор претставен во Штип и Тетово

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ), го претстави Нацрт колективниот договор за медиумска индустрија во Тетово и Штип. Новинарите и медиумските работници беа информирани за значењето на овој документ, како и бенефиците кои произлегуваат од неговото потпишување. Предлог колективниот договор е клучен документ за заштита и подобрување на работничките права, а во негова […]

Медиуми, газди, новинари и работнички права- документарен филм

Во Македонија има новинари ама тие немаат медиуми, или се на улица или се дел од социјалните мрежи он лајн,  но како и да е традиционалните медиуми за нив се заклучени. Оние кои се во нив, телевизите, весниците, во најголем дел се под капата на власта со скриени газди и порано или подоцна прифаќаат сè! […]