Новинар осободен, намалени казните на свиркачите

ЕФЈ ја повикува Европската комисија што побрзо да донесе нацрт директа со која ќе се гарантира заштита на свиркачите и ги повикува граѓаните на Европа да се вклучат во јавната расправа која ја поттикна Комисијата

Дуња Мијатовиќ до новинарите: „Не се предавајте; не се откажувајте“

Дуња Мијатовиќ, Претставникот на ОБСЕ за слобода на медиумите, заминува од својата функција во петок, на 10 март. Европската федерација на новинари (ЕФЈ) повторно го испраќа својот повик – содржан во писмо од 16 февруари 2017 – да се одрж континуитет на Канцеларијата на Претставникот на ОБСЕ за слобода на медиумите. ЕФЈ, како и многу […]

Преку стотина новинари од регионот со колегите од Македонија

Регионалната неформална иницијатива Новинаска мрежа најостро го осудува физичкиот напад врз екипата на македонскиот портал А1 во Скопје и бара остра и брза реакција на државата, ефикасно полициско и судско процесуирање, како и адекватна реакција на меѓународната заедница и меѓународните организации. Учесниците на националистичкиот протест под име „За обединета Македонија“ ја нападнаа екипата на А1 […]

Здружено против дезинформациите

Триесет и седум француски и меѓународни медиуми, со поддршка на Google и меѓународната медиумска мрежа First Draft, ја започнаа “CrossCheck”, заедничка платформа за утврдување факти со цел да се разоткријат лажни информации кои би можеле да влијаат на француските претседателски избори оваа пролет. Порталот им овозможува на партнерите да ги здружат силите во разоткривање на […]

Конкурси за новинарите во март

Сакате да стекнете нови вештини или да добиете признаение за вашата работа? Погледнете ги овие курсеви, стипендии и конкурси со краен рок за аплицирање во март. Секој од нив е отворен за новинари од целиот свет. Persephone Miel Fellowship Рок: 1 март Новинарите надвор од САД кои сакаат да известуваат за глобалната криза за која недоволно […]

Германска разузнавачка агенција шпионирала 50 странски новинари

На 24 февруари 2017, Spiegel Online објави текст во кој се вели дека германската разузнавачка агенција (Bundesnachrichtendienst, BND) наводно следела најмалку 50 телефонски и факс броеви или е-мејл адреси на новинари или редакции во целиот свет од 1999 до денес. Според документите доставени до Spiegel, помеѓу нив се BBC во Авганистан и Лондон, New York Times во Авганистан, […]

Известувач на германскиот Die Welt уапсен во Турција

На 27 февруари, турските власти уапсија известувач од германскиот весник Die Welt под обвинение за „пропаганда за поддршка на терористичка организација“ и „поттикнување на јавноста на насилство.“ Дениз Јуџел, со турско и германско државјанство, првично беше приведен од полицијата на 14 февруари. Во текот на четиричасовното испрашување во судот во Истанбул, Јуџел рече „Ја сакам […]

Курсеви, стипендии и конкурси во март

Сакате да стекнете нови вештини или да добиете признаение за вашата работа? Погледнете ги овие курсеви, стипендии и конкурси со краен рок за аплицирање во март. Секој од нив е отворен за новинари од целиот свет. Стипендија на БИРН     Рок: 8 март Доколку имате идеја за голема приказна и сакате да ја напишете според највисоките […]

Стипендија на БИРН

Доколку имате идеја за голема приказна и сакате да ја напишете според највисоките новинарски стандарди, со квалитетно уредување и буџет за трошоци за длабинско истражување, а таа да биде објавена во различни регионални и глобални медиуми, аплицирајте за Балканската стипендија за новинарска извонредност. Повикот за новинарски апликации за 2017 е во тек. Секоја година, 10 […]