Европа покажува поголема почит за синдикатите

Меѓународната конфедерација на синдикатите (ITUC) го објави годинешниот извештај на Глобалниот индекс на права, кој дава увид во кршењето на работничките права во светот. Тој рангира 139 земји од еден до пет, во зависност од 97-те индикатори за да утври каде работничките права се најдобро заштитени со закон и во пракса. Според извештајот, најлоши земји […]

ЕФЈ: ОБСЕ итно да именува нов Претставник за слобода на медиуми

Европската федерација на новинари (ЕФЈ) и Меѓународната федерација на новинари (ИФЈ) се приклучија кон коалицијата на организациите за слободна на изразување и новинарски организации во повикот на земјите-членки на ОБСЕ итно да именуваат нов Претставник за слобода на медиуми.

Се следи првата кривична парница против новинари во врска со обидот за пуч

Судењето, кое би можело да го разјасни пристапот на судовите до бројни случаи кои се однесуваат на слободата на изразување и правото на правично судење во вонредна состојба, ја засили меѓународната загриженост за состојбата со слободата на печатот во Турција.

ЗНМ и ССНМ побараа од премиерот Заев итни медиумски реформи

Претставници на Здружението на новинари на Македонија и на Самостојниот синдикат на новинари и на медиумски работници денеска се сретнаа со премиерот Зоран Заев, каде беше разговарано за итните медиумски реформи. Претседателката на ССНМ, Тамара Чаусидис и Претседателот на ЗНМ Насер Селмани ги презентираа приоритетите неопходни за подобрување на состојбата со слободата на медиумите. Од […]

Како да се препознаваат лажни вести?

Феномените лажни вести и „пост-вистини“, кои ја одбележаа изминатата година, како и растечкиот број на сатирични и измислени текстови кои се дизајнирани да изгледаат како редовни вести, ја вратија во фокус важноста на медиумската писменост, како најдобро оружје кое го имаме на располагање во борбата против ширењето и подложноста на лажни содржини на интернет.

Промени во сопствеништвото на телевизија Алфа

Иво Јанкоски излегува од сопствеништвото во телевизија „Алфа“ и на негово место доаѓа извесен Горан Балаќ од Земун, Србија, јави БИРН врз основа на податоци во Централниот регистар. Иво Јанкоски од август минатата година беше сопственик на ЦХС Инвест Груп, доминантен сопственик на фирмата „Алфа Скоп“, која пак е газда на телевизијата „Алфа“. Тој е познат […]

Truly Media: Никогаш полесна верификација на содржината

Со Truly Media новинарите самите ја верификуваат саканата содржина без потреба да користат бројни алатки. Сè е достапно на еден панел: од обратно пребарување слики, Google мапи и видео верификација, па до можноста за пребарување на содржина на социјалните мрежи.

Совети за преговарање на хонорарен договор

Фриленс новинарите понекогаш се мачат да ги продадат своите статии – а кога тоа им успева, многумина од нив прифаќаат услови за работа и хонорари кои не секогаш им одговараат. Во индустрија во која конкуренцијата е јака, создавањето на добри услови за работа може да биде предизвик. Дали уредниците ќе ја одбијат сторијата поради превисоката […]

Google и Apple најавуваат блокирање на рекламите

Google и Apple најавија нови додатоци за блокирање на реклами за своите интернет прегледувачи, што предизвика загриженост кај издавачите на весници чии приходи зависат од дигиталниот маркетинг.