• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Преведи

Видео

НЕ за насилието врз новинарите

Самостојниот синдикат на новинарите и медиумските работници бара итно да им се овозможи непречен пристап на колегите во Собранието за да можат да ги извршуваат своите професионални задачи. Затворање на собраниска седница и насилно исфрлање од страна на полицијата и обезбедувањето на новинарските екипи од вообичаените просториите од каде се следат седниците на парламентот значи нивно попречување на работата и нивниот професионален ангажман а воедно значи забрана за вистинито и објективно информирање за настаните кои ја засегаат јавноста. Работата на собраниските известувачи е нивна професионална обврска и задача и поради тоа ги повикуваме институциите да им овозможат на новинарите, снимателите и фоторепортерите да им овозможат да ја извршуваат својата работна задача. Исфрлањето на новинарските екипи од парламентот во моментот кога таму се случува настан од интерес на јавноста е досега непознат преседан за новинарската професија. Доколку на медиумите не им биде овозможено непречено да ја извршуваат својата работна задача ССНМ ќе ги информира сите релевантни домашни и меѓународни организации за заштита на новинарите . Воедно ги повикуваме колегите да информираат професионално, точно и вистинито во интерес на јавноста и граѓаните.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Приоритети за ССНМ

Приоритети за ССНМ

Економска несигурност, несигурни вработувања,небезбедност, неефикасна трудова инспекција, бавно решавање на судските спорови, медиумска концентрација и нетранспарентност се меѓу клучните приоритети на ССНМ за подобрување на положбата на медиумските работници

ЗОШТО ТРЕБА ДА СЕ БИДЕ ЧЛЕН

ЗОШТО ТРЕБА ДА СЕ БИДЕ ЧЛЕН

• Најважна цел на секој синдикат е почитување  на правата на работниците согласно Законот за работни односи и склучување на колективни договори со работодавачите. Колективен  договор е документ каде се...

РАБОТНИЧКИ ПРАВА

РАБОТНИЧКИ ПРАВА

   Работодавачот е должен да ја штити и почитува личноста и достоинството на работникот, како и да води сметка и да ја штити приватноста на работникот. Работодавачот е должен да обезбеди ниеден...

ЗОШТО НИ ТРЕБА СИНДИКАТ

ЗОШТО НИ ТРЕБА СИНДИКАТ

  Синдикат е доброволна организација на работници која се темели на заеднички интерес и меѓусебна солидарнот. Новинарите, фоторепортерите, снимателите и сите кои учествуваат во медиумскиот производ се – работници и...

megafon Коментари

Медиумските закони не ги адресираат вистинските прашања

Дебатата за медиумските закони, што од самиот старт е изместена, често се фокусира на бесмислени и лажни тези Повеќе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер