Одржан вебинар за почитување и унапредување на работничките права во медиумите на тема „Зошто и за што работиме?“

Синдикатот на новинари и медиумски работници (ССНМ), одржа вебинар на тема почитување и унапредување на работничките права во медиумите на тема „Зошто и за што работиме?“ на кои присуствува околу 20 новинари и медиумски работници. Кристина Ампева, претседателка на ЗЗРП „Гласен Текстилец“, зборуваше на кој начин се кршат работничките права, особено во време на пандемиja, меѓу кои и, според „Гласен…

Повеќе

Одржан вебинар на тема „Психолошката состојба на новинарите по известувањето од кризи“

Синдикатот на новинари и медиумски работници (ССНМ) во четврток, 11 ноември, одржа вебинар на тема „Психолошката состојба на новинарите по известувањето од кризи“ на кои присуствува 20 новинари и медиумски работници. За известување при кризи, соочување и справување со психолошки последници зборуваше новинарката Лепа Џундева од Телевизија 24. Џундева го сподели своето искуство од работата како дописничка од бегалската криза…

Повеќе

ССНМ и ЗНМ на средба со снимателите од регионалните и локалните медиуми

Претставници на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) и на Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) во сабота (06.11.2021) во Велес се сретнаа со сниматели од локалните и регионалните медиуми од земјава. На средбата која беше организирана со цел запознавање со проблемите на колегите снимателите во таканаречените „помали“ медиуми, како и за вмрежување со цел утврдување на…

Повеќе

Средба на претставници на ССНМ и ЗНМ со медиумски работници во Скопје

Во рамки на активностите од проектот „Безбедни медиумски работници за квалитетно новинарство во Северна Македонија“ претставници на раководните тела на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) и на Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) и други новинари оствари средба во петокот (1 октомври) во Скопје на која дискутираа за состојбата во медиумите, слободата на изразување и други…

Повеќе

Регионална средба на ЗНМ и ССНМ со новинари и медиумски работници од Куманово

Во рамки на регионалните активности, претставници на ЗНМ и ССНМ остварија работна средба со новинари и медиумски работници од Кумановскиот регион. Со присуство на повеќе од 15-тина претставници, на средбата беше разговарано за многу теми кои ги засегаат колегите дописници, нивниот статус и условите во кои работат како и беа споделени искуства со кои се соочуваат секојдневно. Претседателот на ЗНМ,…

Повеќе

Средба на ССНМ со вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи

Претставници на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) вчера остварија средба со вицепремиерот за економски прашања во Владата на Република Северна Македонија, Фатмир Битиќи. Средбата беше на иницијатива на ССНМ за да се разговара за состојбите во Медиумската информативна агенција (МИА) и генерално за синдикалите теми и проблеми во медиумите. На средбата беше отворено прашањето за потребата од…

Повеќе

Побезбедни медиумски работници за квалитетно новинарство во Македонија

Секогаш е корисно да имаме можност да ја претставиме нашата работа пред претставниците на меѓународната заедница. Денес ЗНМ и ССНМ се сретнаа со г-дин Геир Хакон Јохансен, заменик шеф на мисијата на Кралската норвешка амбасада во Белград и г-дин Кузминовиќ, советник и програмски службеник во Амбасадата. Средбата ни даде извонредна можност да го претставиме напредокот на проектот „Побезбедни медиумски…

Повеќе

Конкурс за авторски текст/истражувачка сторија на тема: Напади врз новинари и медиумски работници – неказнивноста и влијанието врз слободата на медиумите

Во рамки на проектот „Безбедни новинари во кризни ситуации“ (Кeeping Journalists Safe in Situation of Crisis), финансиран од програмата на УНЕСКО – “Global Media Defence Fund”, а во реализација на Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) и Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ), отворен е конкурс за изработка на три новинарски истражувачки стории на тема „Напади врз новинари…

Повеќе

Конкурс за наградата „Жан Моне“ 2020

Делегацијата на Европската Унија и Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници го објавуваат конкурсот за 18-тото издание на наградата „Жан Моне“ за најдобри достигнувања во известувањето за прашања поврзани со темата „Солидарноста на Европската Унија за време на пандемија – очекувања и можности”. Наградата „Жан Моне“ ќе биде доделена во 3 натпреварувачки категории: Најдобра новинарска сторија (за стории…

Повеќе

Радио МОФ добитник на наградата „Медиум промотор на новинарството како јавно добро – Роберто Беличанец“

Радио МОФ е добитник на наградата „Медиум промотор на новинарството како јавно добро – Роберто Беличанец“ за 2020 година што ја доделува Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници во рамки на проектот „Писменост за вести и дигитална писменост – Справување со лажни вести“, поддржан од Европската Унија. За членовите на тимот на Радио МОФ добивањето на наградата претставува…

Повеќе