„Психолошките последици кај новинарите од работа во кризни ситуации“ тема на публикацијата Новинарството како јавно добро

Датум

Фото Unsplash
Фото: Unsplash

 

Тема на оваа публикација на ССНМ е „Психолошките последици кај новинарите од работа во кризни ситуации“, која што е обработена во главниот текст. Понатаму го опфаќаме и синдромот на прегорување кај новинарите, а пренесуваме и совети и искуства за справување со овие проблеми. 

Во овој број ќе читате:

 

  • Колегите како „прва помош“ за новинарите во справување со последиците од траума, анализа на Тамара Грнчароска
  • Синдром на согорување – модерна болест на медиумските работници, анализа на Теодора Цветковска
  • Како новинарите да се грижат за себе и за своите колеги за време на пандемијата?, совети на Хана Сторм од Мрежата за етичко новинарство
  • Менталното здравје во редакциите бара повеќе внимание, текст на Џесика Дејвис за www.digiday.com
  • Три четвртини од новинарите доживеале стрес поврзан со карантинот, од истражувањето „Новинарството во време на Ковид“

и други текстови и анализи.

Целата публикација тука.

 

Публикацијата на ССНМ е помогната од Европската Унија, како дел од проектот„Писменост за вести и дигитална писменост: Справување со лажните вести“ имплементиран од Македонски институт за медиуми, Институт за комуникациски студии, Самостоен синдикат на новинари и медиумски работници и Медиа дајверсити институт.

Останати
објави

Сподели на...