ССНМ на 31-от Конгрес на Меѓународната федерација на новинари во Оман

Датум

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници претставуван од претседателот Павле Беловски учествува на 31-от Конгрес на Меѓународната федерација на новинари (МФН) кој денес започна во Мускат, Оман. Овогодинешниот конгрес е најголемиот и најзначајниот медиумски настан на Блискиот Исток на кој учествуваат околу 250 новинари и медиумски работници кои претставуваат федерации, синдикати и здруженија од 92 земји, како и повеќе од 50 новинари и медиумски професионалци како претставници на весници, радија, телевизии и онлајн медиуми.

Претседателот на ССНМ, Павле Беловски, на 31 – от конгрес на МФЈ во Оман.

Главни теми на Конгресот се борбата против неказнивоста на нападите врз новинарите и медиумските работници, следењето на новинарите, солидарноста во Авганистан, Украина и Јемен.

Светскиот конгрес на кој домаќин е Здружението на новинари на Оман започна со конференција за влијанието на ковид пандемијата на новинарството и редакциите и активностите на членките на Меѓународната федерација на новинари за зачувување на работните места и животите на новинарите во последните две години.

Делегатите исто така ќе дебатираат и ќе ја одобрат работната програма на МФЈ за 2022-2025, а ќе бидат разгледани и 34 иницијативи вклучувајќи поттикнување на родова еднаквост во медиумите, промоција на Конвенцијата на Обединетите Нации за безбедност и заштита на новинарите, потребата од регулација на продажбата и употребата на шпионски софтвер, осуда на нападите врз новинарите и слободата на медиумите во многу земји, вклучувајќи ги Украина, Јемен и Авганистан, како и повик за итно ослободување на новинарите кои се во затвор поради вршење на нивната работа.

На крајот, делегатите ќе изберат нов Извршен комитет и пет високи офицери вклучувајќи го и Претседателот. ССНМ исто така за прв пат зема учество во работните тела делегирајќи ја Тамара Грнчароска за постојан член во комисијата за родова рамноправност, тело на Меѓународната федерација на новинари.

Останати
објави

Сподели на...