Доделени наградите на ЕУ за истражувачко новинарство

Наградите на Европската Унија за истражувачко новинарство денес (четврток) беа доделени во хотелот Александар палас во Скопје. Првата награда на годинешниот конкурс за најдобра истражувачка сторија објавена во 2019 година му беше доделена на новинарскиот тим на Истражувачката репортерска лабораторија за сторијата со наслов „Урбани атентатори“. „Она што е важно за оваа приказна е што има мултидисциплинарен пристап.

Повеќе

Потребни се законски измени за спречување на неказнивоста на нападите врз новинарите

Претставници на Самостојниот синдикат на  новинари и медиумски работници (ССНМ) Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), вчера се состанаа со министерот за правда Бојан Маричиќ на која разговараа за подобрување на безбедноста на новинарите и медиумските работници и влијанието на политичките партии на независноста на медиумите. Една од темите на состанокот беше барањата на новинарските организации за измена на Кривичниот…

Повеќе

Средба на ССНМ со претседателот Пендаровски

Претставници на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) се сретнаа денеска со претседателот Стево Пендаровски во „Вила Водно. На средбата ССНМ и претседателот Пендаровски разговараа за состојбата со медиумските слободи во Македонија, синдикалното организирање, како и условите во кои работат новинарите и медиумските работници. Меѓудругото на средбата се разговараше за прашањата кои е потребно да се уредат…

Повеќе

ССНМ на средба со министерката за труд и социјала Шахпаска

Претставници на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници денеска се сретнаа со министерката за труд и социјална политика на која беше разговарано за состојбата со работничките права во медиумската индустрија во Македонија, како и за социјално-економската состојба на новинарите и медиумските работници. На средбата беше разговарано и за условите во кои работат медиумските работници, за тоа колку се…

Повеќе

Промовирани Повелбата за условите за работа на новинарите и нацрт фер-договори за вработување

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) денеска ја промовираше Повелбата за услови за работа за новинарите, како и нацрт фер-договори за вработување во дигиталните медиуми. Повелбата, како и изјава за поддршка на нацрт-фер договорите за вработување беа потпишани од Здружението на новинари на Македонија, Советот за етика во медиумите во Македонија, Онлимит медиа и…

Повеќе

Работна средба на ССНМ со новинарите и медиумските работници од Велес

  Состојбата со локалните медиуми во Велес е загрижувачка и потребни се низа мерки за нејзино подобрување со цел граѓаните на општината, но и на регионот да не останат без ревантни, објективни и професионално изработени информации од локален карактер. Ова е заклучокот од работната средба што претставници на ССНМ ја имаа со дел од новинарите и медиумските работници во Велес.

Повеќе

ССНМ и битолските новинари на средба со градоначалничката Петровска

Претставници на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) на 9 јануари (четврток) заедно со новинари и медиумски работници од Битола се сретнаа со градоначалничката на Битола, Наташа Петровска. На средбата се зборуваше за можностите за подобрување на комуникацијата помеѓу општината и медиумите, можностите за олеснување на работата на новинарите, како и за состојбата во локалните медиуми. ССНМ…

Повеќе

Наградата „Роберто Беличанец“ за Мета, Порталб и Вистиномер

Годишната награда за Медиум промотор на новинарството како јавно добро – Роберто Беличанец“ 2019 која ја доделива Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) им припадна на Новинската ангенција „Мета“, порталот на албански јазик „Порталб“ и алатката за зголемување на отчетноста „Вистиномер“, изданија на Фондацијата „Метаморфозис“. На церемонијата која се одржа на 5 ноември во Скопје, беше истакнато…

Повеќе

Дебата: Професионална поставеност на новинарската професија – предизвици и компаративни искуства

Борбата против лажните вести е строго поврзана со враќањето на достоинството и кредибилитетот на новинарската професија и на медиумите. Таа е повеќеслојна, комплицирана и долготрајна и не може да се разгледува само од еден аспект, како што е на пример одвојувањето на професионалните од непрофесионалните новинари преку своевидно акредитирање, туку треба да се води на повеќе фронтови…

Повеќе

ССНМ и ЗНМ: Нападите врз новинарите да бидат третирани како напади врз службени лица

Преставници на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници и на Здружение на Новинари на Македонија денеска се сретнаа со министерката за правда Рената Дескоска на која се разговараше за изменување и дополнување на Кривичниот законик во насока на поголема заштита на новинарите и медиумските работници при…

Повеќе