ССНМ во Макфакс и А1он: Новинарските стандарди важен предуслов за довербата во медиумите 

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници ги посети редакциите на Макфакс и А1ОН, каде одржа средба со раководството на овие медиуми, како и со новинарите и медиумските работници. На средбата се водеше долга дискусија за дигиталните платформи кои не се регулирани со закон и авторските права на интернет медиумите кои често се кршат. Потенцирано беше и значењето на…

Повеќе

Првомајски протест на ССНМ: Мора да се најдат нови начини на борба за работничките права

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ), Научно-академскиот синдикат (НАКС), Синдикатот на македонската дипломатска служба и Синдикатот на култура одржаа протестен собир по повод Денот на трудот 1 мај од каде порачаа дека е потребно изнаоѓање нови начини на борба со цел подобрување на работничките права и услови за работа. „Мислам дека треба да најдеме нови начини на…

Повеќе

Наградата за медиум промотор на новинарството како јавно добро за Алсат М

Наградата за медиум промотор на новинарството како јавно добро „Роберто Беличанец“, Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници вчеравечер и ја додели на телевизија Алсат М. На претставникот на Алсат М, главниот уредник Адмир Ќосе плакетата му ја врачи в.д. претседателот на ССНМ, Звездан Георгиевски, кој истакна дека целта на наградата е кревање на свеста за значењето на професионалното…

Повеќе

Работен состанок на раководството на ССНМ

Над две третини, односно 69,3 проценти од новинарите кои работат во дигиталните медиуми во Македонија би ја напуштиле професијата ако за тоа им се укаже подобра прилика, покажаа резултатите од истражувањето кое го спроведе Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ), а кои беа презентирани на средбата на раководството на Синдикатот одржана во Маврово на 17 ноември. Истражувањето кое…

Повеќе

ССНМ на средба во СДК: Најголем проблем авторските права

Заштита на авторските права на новинарите и фоторепортерите е еден од најголемите проблеми со кои се соочуваат вработените во дигиталната редакција sdk.mk. На средбата на раководството на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници со новинарите и уредниците одржана во редакцијата на СДК освен за овој проблем беше разговарано и за предизвиците на синдикалното организирање во услови на изумирање на…

Повеќе

Новинарите на НОВАТВ синдикално организирани

Новинарите на НоваТВ се првите меѓу дигиталните медиуми кои колективно станаа членови на ССНМ. На состанокот што беше одржан во просториите на Нова ТВ, меѓу претставници на ССНМ и менаџментот, како и со вработените беше разговарано за активностите на ССНМ, и потребата по синдикално организирање во интернет порталите. Во услови кога традиционалните медиуми изумираат и новинарството се пренесува на…

Повеќе

Дебата за иднината на дигиталните медиуми

Засилена саморегулација, влегување на дигиталните медиуми во Законот за медиуми, корегулација беа неколкуте идеи и предлози за тоа како да се дејствува во насока на подобрување на состојбата со дигиталните медиуми во Македонија кои беа искажани на дебатата на тема “Иднината на дигиталните медиуми” која што на 5 октомври во се одржа ЕУ инфоЦентарот, а беше организирана од Самостојниот синдикат…

Повеќе

ССНМ на средба со раководството на 360 степени

Претседателката на ССНМ Тамара Чаусидис со директорот на 360 степени Васко Попетрески Основи за понатамошна соработка беа поставени на средбата на претставници на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници со раководството и новинарите на 360 степени. На средбата во просториите на 360 степени беше разговарано за важноста на значењето на медиуми како општествено одговорни компании, новинарските стандарди, етичкиот…

Повеќе

Договорен почеток на преговори за колективен договор во МИА

До крајот на февруари треба да биде потпишан протокол за текот на преговорите за колективен договор, е заклучокот од средбата на претставници на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници со раководството на Македонската информативна агенција (МИА). На покана на ССНМ на средбата присуствуваше и министерката за труд и социјална политика Мила Царовска ССНМ се сретна и со вработените…

Повеќе

Проекти на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ)

Самостојниот синдикат на новинари и медумски работници (ССНМ) во текот на своето неколку годишно постоење изработи повеќе проекти во функција на зајакнување на своите институционални капацитети, лобирање , едуцирање на своето членство и анализирање на актуелните состојби со работничките права на новинарите и медиумските работници. Како позначајни во последните години ги издвојуваме следните проекти:  LO-TCO е проект финансиран од Меѓународната…

Повеќе