• +389 70 843 318 +389 2 2671 201
  • ssnm.info@gmail.com
  • Бул. Климент Охридски 58б 2/3, 1000 Скопје

Потребни се законски измени за спречување на неказнивоста на нападите врз новинарите

Претставници на Самостојниот синдикат на  новинари и медиумски работници (ССНМ) Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), вчера се состанаа со министерот за правда Бојан Маричиќ на која разговараа за подобрување на безбедноста на новинарите и медиумските работници и влијанието на политичките партии на независноста на медиумите blhelisuite.

Една од темите на состанокот беше барањата на новинарските организации за измена на Кривичниот законик преку кои медиумските професионалци ќе бидат опфатени со посебни одредби во однос на нивната безбедност 티비 플 영상 다운로드. Беше договорено ЗНМ и ССНМ да бидат дел од работната група за дефинирање на одредбите од овој закон во делот на кривичните дела кои се однесуваат на различните форми на напади и закани по безбедноста на новинарите и медиумските работници Millennium Gymnastics.

Барањето на двете организации е промените во Kривичниот закон да бидат во насока на тоа нападите и заканите кон новинарите институциите да бидат должни да ги истражуваат и санкционираат по службена должност, а казните кон напаѓачите да се поголеми 오락실 게임 다운로드.

„Институциите мора да ја адресираат неказнивоста и да бидат поефикасни кога станува збор за нападите и заканите кон новинарите бидејќи само така медиумските професионалци ќе можат слободно и без притисоци да ја извршуваат својата работа која е од јавен интерес“, истакнаа од ССНМ 온디맨드코리아 영상 다운로드.

ЗНМ и ССНМ исто така изложија аргументи во кои насоки треба да бидат измените на Законот за клевета и навреда со цел дополнителна заштита на новинарите, но и на Изборниот закон во делот на платена политичка програма Gambling Defense. Претставниците на новинарските организации укажаа на негативните последици од јавните пари за платена политичка програма потсетувајќи дека на овој начин се корумпираат медиумите и се влијае на нивната уредувачка политика 어도비 프리미어 cs6 다운로드.

Претседателот на ЗНМ, Чадиковски истакна: „политичките партии на последните избори си направија приватна журка во медиумите со нивните партиски кампањи а сето тоа беше на трошок на граѓаните а јавниот интерес не беше запазен“ Download crooked house.

Министерот Маричиќ се заложи во работните групи за измена и дополна на овие закони да има членови од ЗНМ и ССНМ кои ќе можат да ги изложат своите аргументи за барањата во насока на подобрување системските решенија во секторот Zeus Edu. Според министерот, дел од  законите ќе се донесат до крајот на оваа година, а останатите кон почетокот на наредната 새천년 건강 체조 다운로드.