Продолжен рокот за пријавување за вакцинација за новинари и медиумски работници

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) и Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) ги информираат новинарите и медиумските работници дека рокот за пријавување за втората фаза од вакцинацијата против Ковид-19 е продолжен и трае до 23 април (петок). На овој повик нема ограничувања и може да се пријават сите новинари и медиумски работници кои имаат активен ангажман…

Повеќе

Продолжен рокот за конкурсот за наградата „Жан Моне“

Делегацијата на Европската Унија и Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници ги известуваат сите новинари и медиумси работници дека рокот за аплицирање на конкурсот за 18-тото издание на наградата „Жан Моне“ за најдобри достигнувања во известувањето за прашања поврзани со темата „Солидарноста на Европската Унија за време на пандемија – очекувања и можности” е продолжен до 21 април.

Повеќе

Павле Беловски избран за претседател на ССНМ

Павле Беловски беше избран за в.д. претседател на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) на Собранието кое се одржа во саботата. На Собранието кое за првпат се одржа онлајн Беловски едногласно беше избран за претседател на ССНМ каде го наследува Ѕвездан Георгиевски кој ја водеше организацијата во изминатите две и пол години. На Собранието беше донесена и одлука…

Повеќе

Вакцинацијата на новинарите и медиумските работници е в понеделник (12.04)

Вакцинацијата на новинарите и медиумските работници кои се пријавија на повикот и кои ги исполнија условите за да влезат во првата група на вакцинација ќе се спроведе в понеделник (12.04) наутро од 08.20 до 10.30 часот во А1 Арена (Сала Борис Трајковски) во Скопје. Во оваа група се лицата над 40 години или оние кои имаат хронична болест. Сите…

Повеќе

ССНМ: Полицијата да не ја попречува работата на новинарите

Самостојниот синдикат на новинари на Македонија (ССНМ) остро го осудува вчерашниот однос на полициски службеник во Велес врз новинарка на порталот дума.мк за време на извршување на нејзините професионални обврски и бара од Министерството за внатрешни работи (МВР) да го расветли случајот. Новинарката Стефани Манева во неделата попладне (4 април), како што стои во реакцијата на порталот, излегла…

Повеќе

Имунизацијата на медиумските работници започнува од понеделник

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) и Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) во координација со Министерството за здравство, минатата недела спроведоа акција за пријавување на новинари и медиумски работници за вакцинација против Ковид-19. На повикот на ЗНМ и ССНМ се пријавија вкупно 758 лица од кои 631 ги исполнуваат условите за првата фаза во поглед на…

Повеќе

Повик до новинари и медиумски работници за вакцинација против Ковид-19

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) и Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) во координација со Министерството за здравство во наредните денови ќе организира вакцинација против Ковид-19 за група на новинари и медиумски работници. Во оваа фаза Министерството за здравство одвојува дози од вакцината Астра Зенека за активни новинари и медиумски работници кои ги исполнуваат следниве критериуми:…

Повеќе

Конкурс за наградата „Жан Моне“ 2020

Делегацијата на Европската Унија и Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници го објавуваат конкурсот за 18-тото издание на наградата „Жан Моне“ за најдобри достигнувања во известувањето за прашања поврзани со темата „Солидарноста на Европската Унија за време на пандемија – очекувања и можности”. Наградата „Жан Моне“ ќе биде доделена во 3 натпреварувачки категории: Најдобра новинарска сторија (за стории…

Повеќе

ЗНМ и ССНМ доставија конкретни забелешки за Предлогот за измена и дополнување на Кривичниот Законик

По претходно спроведени заеднички активности и разговори, како и по барање на Министерството за Правда во текот на март 2021 година Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) и Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) споделија мислење со конкретни забелешки за Предлогот за измена и дополнување на Кривичниот Законик. ЗНМ и ССНМ го поздравуваат зголемувањето на казните за прекршителите…

Повеќе

Почина Горан Гаврилов, сопственик на радиото Канал 77

Со неверување ја примивме веста за прераното заминување на Горан Гаврилов, сопственикот на еден од првите прватни медиуми кај нас, радио-мрежата „Канал 77“ и основачот на Асоцијацијата на приватните и електронски медиуми на Македонија. Неговиот придонес во создавањето на македонскиот медиумски плурализам е немерлив. Неговото заминување е ненадоместлива загуба, првенствено за семејството, за целата македонска јавност, но за севкупниот…

Повеќе