Одговор на демантот на „Метаморфозис“

Почитувани, Синдикатите, а во случајот ССНМ е организација на новинари и медиумски работници чија што основна цел е подобрување, промоција и заштита на работните права на нејзините членки. ССНМ не е, ниту некогаш претендирал да биде медиум, па оттаму Ве информираме дека вашиот допис не можеме да го третираме како демант испратен до медиум. Дополнително ССНМ како организација која…

Повеќе

ССНМ и ЗНМ со целосна поддршка на својата членка Арбнора Мемети

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) и Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) остро реагираат на начинот на кој без процедура и непочитување на елементарно достоинство и е најавено отпуштање на нашата колешка, фоторепортерката Арбнора Мемети од „Метаморфозис“. ССНМ детално ја разгледа пријавата и документацијата доставена од нашата членка, врз основа на што…

Повеќе

ССНМ: Силна осуда за нападите врз новинарите и медиумските работници

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници остро ги осудува нападите врз новинарите и медиумските работници кои се случија денеска за време на протестите против пресудите за случајот „Монструм“. Во текот на протестите од страна на демонстрантите физички била нападната новинарска екипа на новинаската агенција МИА, при што имало и обиди за одземање на опремата за снимање. За среќа…

Повеќе

Јавните кампањи во медиумите треба да се бесплатни

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ), Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Македонскиот институт за медиуми (МИМ) и Советот за етика во медиумите (СЕММ) реагираат на најавата на Владата за враќање на праксата на плаќање на медиумски кампањи со јавни пари во приватните медиуми. Со внимателност ги следиме најавите од Владата за измена на медиумската регулатива во…

Повеќе

ССНМ и ЗНМ на средба со министерот Филипче: Се дефинира начинот на вакцинација на новинарите и медиумските работници

Министерот за здравство д-р Венко Филипче денеска оствари средба со Младен Чадиковски претседател на Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) и Драган Секуловски извршниот директор и Тамара Грнчароска и Павле Беловски членови на Извршниот одбор на Самостојниот синдикат на новинари и медиумските работници (ССНМ).  На средбата се разговараше за важноста новинарите да бидат дел од…

Повеќе

ЗНМ, ССНМ, МИМ и СЕММ: Изборот на органите во МРТ и АВМУ со просто мнозинство е ризичен

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ), Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ), Македонскиот институт за медиуми (МИМ) и Советот за етика во медиумите (СЕММ) со загриженост  го следат процесот за измена на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, инициран од група пратеници на владејачкото мнозинство. Во овој предлог се бара изборот на членови на Програмскиот совет во…

Повеќе

ССНМ: Владините советници да внимаваат на комуникацијата со новинарите

ССНМ предупредува дека советниците на претседателот на Владата на РСМ како и сите други вработени или именувани лица во државната администрација, односно во јавната управа, треба да внимаваат во комуникацијата со новинарите и да имаат поголем праг на толеранција во однос на новинарската работа. ССНМ како непримерна ја оценува комуникацијата на Елена Митева, советничка на премиерот за медиумски настани,…

Повеќе

Радио МОФ добитник на наградата „Медиум промотор на новинарството како јавно добро – Роберто Беличанец“

Радио МОФ е добитник на наградата „Медиум промотор на новинарството како јавно добро – Роберто Беличанец“ за 2020 година што ја доделува Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници во рамки на проектот „Писменост за вести и дигитална писменост – Справување со лажни вести“, поддржан од Европската Унија. За членовите на тимот на Радио МОФ добивањето на наградата претставува…

Повеќе

Синдром на согорување – модерна болест на медиумските работници

Синдромот на согорување на работното место означува прогресивно губење на идеализмот, енергијата и осмисленоста на сопствената работа, како последица на фрустрација и стрес на работното место. Согорувањето на работа е слично како и хроничниот замор, но притоа се менува и ставот кон работата, што не е карактеристично за заморот. Пишува: Теодора Цветковска Во современите услови на живот и на…

Повеќе

Колегите како „прва помош“ за новинарите во справување со последиците од траума

Психолошки последици кај новинарите од работа во стресни и кризни ситуации Редакциите се први каде треба да се урне стереотипот на новинарската отпорност на стрес и соочување со психолошките проблеми кај новинарите по доживена траума пишува: Тамара Грнчароска Новинарството по дефиниција е стресна професија. Војни, природни непогоди, несреќи со човечки жртви, се на врвот на листата на стресни…

Повеќе