Пандемијата ја стави ад акта транспарентноста на институциите

Потребни се измени на законот за подобрување на пристапот до информации од јавен карактер, е заклучокот од дебатата на оваа тема, како и од искуствата на новинарите Маја Јовановска Христина Беловска Долгите процедури и неквалитетните одговори кои ги добиваат од институциите ги одвраќаат новинарите да бараат информации формално. Најчесто одлучуваат информациите да ги добијат по “скратен пат”, преку…

Повеќе

По падот на канадските локални медиуми, една иницијатива предизвикува надеж

Во април, брзото топење на снегот, доведе до опасно ослободување на отпадна вода загадена со арсен во рудник за злато во областа Јукон, Канада. Инцидентот можеби беше закопан во документите на компанијата, ако за тоа не беше информиран локалниот репортер Жилиен Жињак кој штотуку започнал со работа за истражувачкиот магазин „Нарвал“, пишува Ана Роледер за Меѓународната новинарска мрежа.

Повеќе

Десет совети за зајакнување на локалните редакции

Демијан Редклиф за Меѓународната мрежа на новинари Само 13 проценти од американските граѓани им веруваат на медиумите во голема мера, додека 28 проценти имаат задоволителна доверба во медиумите, покажа минатогодишното истражување на Галуп. Сепак, довербата во медиумите се менува особено во изборни години, кога поларизацијата помеѓу граѓаните се зголемува. Она што влева доверба се истражувањето на Поинтер…

Повеќе

Пандемијата ја потврди важноста на локалните и регионални медиуми, но финансиски ги дотолчи

Пишува: Ване Трајков Пандемијата со вирусот ковид-19 уште една ја потврди улогата и значењето на локалните и регионални медиуми кои во услови на здравствено економската криза  станаа главно информативно гласило за случувањата поврзани со коронавирусот на локално ниво и начинот на преориентирање на животот на граѓаните во новите услови на дејствување. Тие беа единствената алка за пренесување на информациите…

Повеќе

ССНМ ги осудува нападите врз новинарите и медиумските работници

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници уште еднаш изразува конкретна осуда за последните вербaлни напади врз новинарите, фоторепортерите и другите медиумски работници, какви што се случија во последните неколку дена. Особено е недозволено кога некој што е во медиумската индустрија си дозволува вербални и пишани напади на колеги и колешки од други медиуми, каков што беше скорешниот случај…

Повеќе

Доделени наградите на ЕУ за истражувачко новинарство

Наградите на Европската Унија за истражувачко новинарство денес (четврток) беа доделени во хотелот Александар палас во Скопје. Првата награда на годинешниот конкурс за најдобра истражувачка сторија објавена во 2019 година му беше доделена на новинарскиот тим на Истражувачката репортерска лабораторија за сторијата со наслов „Урбани атентатори“. „Она што е важно за оваа приказна е што има мултидисциплинарен пристап.

Повеќе

Тажна вест: Почина нашиот колега и синдикалец Сашо Михајловски – Сале

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) со длабоко и искрено жалење информира дека ноќеска ненадејно почина нашиот синдикален лидер во телевизија Алфа, Сашо Михајловски – Сале роден 1970 година. Загубивме голем другар, борец, синдикалец и пред се човек кого колегите неизмерно го почитуваа, на кого му ја доверија борбата за нивните права како вработени во Алфа ТВ,…

Повеќе

„Важноста на локалните медиуми во време на пандемија“, тема на публикацијата Новинарството како јавно добро

Во оваа публикација на ССНМ ја обработуваме темата „Важноста на локалните медиуми во време на пандемија“. Главниот текст на оваа тема се однесува на состојбата во која се наоѓаат локалните и регионалните медиуми во Македонија и начинот на кој работат во овој кризен период. Пренесуваме и совети за подобро функционирање на локалните медиуми, како и пример за иновативни иницијативи…

Повеќе

ПОВИК ЗА НОМИНАЦИИ: „Медиум промотор на новинарството како јавно добро – Роберто Беличанец“ 2020

  Тргнувајќи од премисата дека демократско општество кон кое Македонија се стреми е можно само доколку новинарството се третира како јавно добро, како инструмент преку кој власта е под постојана контрола и преку кој се заштитува јавниот интерес, Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници во 2018 година ја воспостави годишната награда „Медиум промотор на новинарството како јавно добро“ која…

Повеќе

ССНМ, ЗНМ и СЕММ: Осуда за заканите и дискредитациите кон новинари

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ), Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) и Советот за етика во медиумите (СЕММ), ја осудуваат непримерната јавна комуникација со обид за дискредитација, проследена со закани со тужба, кон нашите колеги од онлајн медиумот „А1он“ од страна на директорката на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, Лидија Димова. Во соопштението…

Повеќе