Апел за решение на случајот на „ Радио Гостивар“

  ССНМ во врска со случајот на “Радио Гостивар” упатува апел и ги охрабрува институциите кои се надлежни во решавањето на статусот на оваа медиумска куќа да се ангажираат и да посветат повеќе внимание на предметите доставени до нив. Вработените во Јавното локално радиодифузно претпријатие „Радио Гостивар” од Гостивар, откако не успеajа да се трансформираат според Законот за радиодифузна…

Повеќе

Апел за слободно новинарство

  Во период кога ЗНМ ги започна преговорите со Владата на РМ за решавање на проблемите во медиумската сфера и кога се погласни стануваат барањата за декриминализација на клеветата и навредата, а со цел да го поддржиме процесот на подобрување на состојбите во новинарската професија, јавно бараме од сите засегнати страни да бидат…

Повеќе

ЕФН:Почитувањето на работничките права е клучот за медиумската слобода

Европската федерација на новинарите, како дел на Меѓународната федерација на новинарите, по регионалната конференција во Скопје,  ја изразува својата силна поддршка на синдикалните права и слободата на медиумите во Југоисточна Европа „Новинарите во Југоисточна Европа се уште работат во атмосфера на страв“ вели претседателот на ЕФН Арне Кенинг.“Тие се плашат за своите работни места затоа што работничките права и…

Повеќе

Одржано Собрание на ССНМ

 Одржано е Првото редовно Собрание на ССНМ кое воедно беше изборно. За членови на органите на ССНМ избрани се:Извршен одбор -Драган Антоновски -Дарко Дуридански  -Зоран Маџоски  -Биљана Јовановска -Срѓан Стојанчов -Звездан Георгиевски Статутарна комисија Весна КоловскаСузана Бабунска Катарина Шекеровска Надзорен одбор-Горан Теменугов…

Повеќе

За ТВ А2

Во пресрет на утрешното рочиште за ТВ А2, Самостојниот Синдикат на новинарите и медиумските работници апелира до надлежнитe институции да вложат напори и поскоро да дадат одговор на прашањето дали оваа телевизија има законско право да продолжи со работа или не.   Со оглед на најавите на претставниците на ТВ А2 дека по позитивната одлука на Судот, во оваа телевизија…

Повеќе

ССНМ на конференција за медиуми во организација на ОБСЕ

Самостојниот Синдикат на новинарите и медиумските работници  на покана од ОБСЕ учествуваше на дводневната конференција во Сараево  посветена на слободата на медиумите.На средбата на која учествуваа стотина меѓународни и локални експерти, претставници на медиумите и медиумските организации беше фокусирана на предизвиците за слободата на медиумите во регионот како што се насилството и заканите врз новинарите, ограничување на независноста на јавните…

Повеќе

Собрание на ССНМ

Самостојниот Синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) ги поканува своите полноправни членови на 22.10.2011 во 11 часот во салата за состаноци на Град Скопје  на  редовно (изборно) Собрание со следниот Дневен ред   Усвојување на Деловник на работа на Собрание…

Повеќе

За ТВ 24

Во интерес на вистината ССНМ а во врска со случајот со ТВ 24 сака да информира дека Членови на ИО на ССНМ со претставници на дел од вработените во ТВ 24 имаа повеќе  состаноци и речиси секојдневни телефонски разговори и преписка преку електронска пошта за што постои евиденција. За жал  она што во моментов се случува  е последица на самоиницијативни …

Повеќе

Синдикални разговори во Прилеп и Битола

Преставници на ССНМ утре 23.09.2011 ќе ги посетат колегите во Битола и Прилеп на нивните работни места, во редакциите или дописништвата. Целта е колегите од овие два града да ги запознаеме со работата и програмата на Синдикатот и да ги вклучиме во активностите насочени кон подобрување на условите во кои работиме. Отворени сме за сите прашања и дилеми, а…

Повеќе

За берберите и новинарите

Во еден свој есеј Орхан Памук се навраќа на општествената, социјалната, па и политичката улога што во текот на историјата (би рекле до денес) ја играат – берберите и фризерите. Се разбира, освен берберската примарна улога да ви ја одржуваат фризурата и брадата, берберите (па и берберниците) се своевиден информативен центар за временски и спортски прогнози, но и за информации…

Повеќе