Новинарите како глинени гулаби

  Медиумските работници се лесен плен на вандалите бидејќи немаат шлемови и оружје и нема да возвратат, а мора да останат за да го следат настанот. Kаменување, кршење опрема, ќотек и секојдневни закани трпат новинарските екипи во Македонија кои во последно време се честа цел на напади иако професионално си ја вршат работата. Медиумските работници […]

За берберите и новинарите

Во еден свој есеј Орхан Памук се навраќа на општествената, социјалната, па и политичката улога што во текот на историјата (би рекле до денес) ја играат – берберите и фризерите. Се разбира, освен берберската примарна улога да ви ја одржуваат фризурата и брадата, берберите (па и берберниците) се своевиден информативен центар за временски и спортски […]

Бланко-безобразие

Кога синдикален лидер ќе добие сомнително „спогодбено“ отказно решение со кое експресно ја губи работата, „обичните“ работници добиваат јасна порака – газдата е секогаш во право. Последниот случај со претседателката на новинарскиот синдикат, Тамара Чаусидис, која ја изгуби работата врз основа на претходно потпишан бланко-отказ, по којзнае кој пат докажа дека иновацијата на работодавците за […]