Репортери без граници со спот против лажните вести

Организацијата Репортери без граници (РБГ) објави спот против дезинформирањето како еден од најголемите предизвици со кои е соочено новинарството, по повод обележувањето на Светскиот ден на слободата на медиумите. Телевизискиот спот, под наслов Борба против лажните вести, кој за РБГ го направи француската креативна агенција BETC, е дел од кампањата на таа организација против лажните […]

Fake news – непријател со многу лица

Владо Апостолов Лажните вести се болест на модерната демократија за којашто сѐ уште нема точна дијагноза. И тоа е поголемиот проблем од самиот феномен на популарно наречените фејк-њус. Речиси секој различно го толкува терминот и можете да сретнете поинакви дефиниции во кои под лажна вест се сметаат не само тоталните фабрикации, туку и шпекулациите, непрофесионално […]

ССНМ на средба со раководството на 360 степени

Основи за понатамошна соработка беа поставени на средбата на претставници на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници со раководството и новинарите на 360 степени. На средбата во просториите на 360 степени беше разговарано за важноста на значењето на медиуми како општествено одговорни компании, новинарските стандарди, етичкиот кодекс, како и работничките права, како главен предуслов […]

„Медија Дејли“ – медиум на сите медиуми

На 3 мај, Светскиот ден на слободата на медиумите почна со работа новиот онлајн портал „Медија Дејли“ (http://www.mediadaily.biz) koj ќе ги следи случувањата во и околу медиумите на просторот на југоисточна Европа. Целта на порталот е да стане централен портал за случувањата во медиумите во регионот, на границата на ЕУ и остатокот од Европа. Порталот […]

Репортери без граници: Мало подобрување во Македонија

Во годинешниов извештај на Репортери без граници се бележи мало подобрување на степенот на слободата на медиумите во Македонија. За разлика до минатата земјава се придвижи од 211 на 209-тото место на скалата. Во извештајот се констатира дека систематски напади на слободата на печатот биле постојана карактеристика на деценијата на владеењето на Никола Груевски и […]

Стратегии за подобрување на работните услови на новинарите

Како да се обликува иднината на новинарските синдикати и здруженија во Западен Балкан и Турција? Експертската група за работнички права Плус при ЕФЈ (LAREG+) составена од претставници од Албанија, Косово, Македонија, Црна Гора, Србија и Турција, се состана на 10 април 2018 година во Скопје (Македонија) за да размени мислења за едногодишниот стратешки план за […]

ЕФЈ: Најдобрата противмерка за дезинформации е одржлив медиумски еко-систем

Заедно со 38 експерти, Европската федерација на новинари (ЕФЈ) учествуваше во експертска група на високо ниво на ЕУ (HLEG) воспоставена од Европската комисија, од јануари 2018 година, со цел да се адресира феноменот на таканаречени „лажни вести“ и дезинформации. Конечниот извештај на групата беше објавен во Брисел од страна на Комесарот на ЕУ за дигитална […]

Македонија на последното место на индексот за медиумска писменост

Македонските граѓани се најранливи на ширењето на лажни вест, покажа вториот годишен индекс за медиумска писменост изготвен при Иницијативата за европски политики на Институтот отворено општество – Софија. Македонија е рангирана на последното место на листата од 35 земји кои биле оценувани според квалитетот на образование, слободата на медиуми и јавната доверба. Медиумската писменост Институтот […]

Како да се справиме со лажните вести

“Писменост за вести и дигитална писменост- Справување со лажните вести“ е насловот на проектот што Македонскиот институт за медиуми во партнерство со Институтот за комуникациски студии, Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници и медиумски работници и Институтот за различности во медиумите од Лондон ќе го спроведуваат во следните три години, со финансиска поддршка од Европската Унија. Целта на проектот […]