Девет основни алатки за мапирање за новинар(к)и во 2022 година

Датум

Мапите се популарни начини за визуелизација на податоци и се добар начин за додавање на контекст на збирките на податоци

 Добрата вест е дека денеска има значително повеќе алатки за мапирање отколку пред пет години и многу од нив станаа многу моќни. Негативната страна е што може да биде тешко да се избере вистинската алатка за работа

Повеќето од алатките за визуелизација на мапи на Google сега се споени во Google Earth Pro, кој е бесплатен и исклучително моќен

 CartoDB е секогаш добра алатка за мапирање, иако повеќето од неговите најдобри карактеристики сега бараат претплата, што може да го направи недостапно за многумина

MapStack е полесна алатка за употреба од Stamen која прави прекрасни стилови и слики на мапи кои добро функционираат како илустрации. Color Brewer е алатка за наоѓање на вистинската шема на бои за вашата карта. И Flourish и DataWrapper имаат добри вградени алатки за мапирање

 

Мапите се популарни начини за визуелизација на податоци и се добар начин за додавање на контекст на збирките на податоци кои се базирани на географска основа. Тие, исто така, можат да бидат убави и да понудат поинаков поглед на светот.

Добрата вест е дека денеска има значително повеќе алатки за мапирање отколку пред пет години и многу од нив станаа многу моќни. Негативната страна е што може да биде тешко да се избере вистинската алатка за работа.

„Глобалната мрежа на истражувачки новинари“ објави список на алатки за мапирање подолу е далеку од исцрпен, но тие се алатките што најчесто ги користиме во нашата работа за визуелизација.

Повеќето од овие алатки се лесни за употреба – додадете некои податоци, нацртајте некои точки – но некои, главно кон крајот на листата, бараат и одредено програмско знаење.

 

  1. My maps

Користење: Лесно

Корисно за: мапирање точки на карта, за едноставни визуелизации

Мy maps на Гугл е еден од најлесните начини да започнете да правите мапи. Ако имате база на податоци со колони за адреси или GPS координати, подготвени сте да направите карта. Внесете ја вашата база на податоци, изберете ја колоната што сакате да ја користите како локација на маркерот и креирајте ја мапата. Можете, исто така, да цртате многуаголници на картата за да ги означите областите од интерес или дури и да додадете информации за насоката на картите. Мy maps немаат многу опции за приспособување на дизајнот на мапите, но може да се одлучите од ограничениот избор на основни мапи и бои на маркери. Мапите може да се споделат или преку врска или да се вградат на веб-локација.

Предности: Многу лесно се креираат и споделуваат мапи

Недостатоци: Ограничени опции за прилагодување и дизајн

 

  1. BatchGeo

Користење: Лесно

Корисно за: мапирање точки на карта, за едноставни визуелизации

BatchGeo прави прилично едноставна работа, но ја прави добро. Како и Google My Maps, сè што ви треба за да започнете е база на податоци со колони за адреси или GPS координати. BatchGeo ќе ги геокодира и ќе ги додаде овие точки на картата. Ако наведете колона, таа автоматски ќе ги групира точките, користејќи маркери во различни бои. Мапите на BatchGeo може да се вградат на веб-локација или да се споделат преку врска. Достапен е избор на основни карти за приспособување на мапите и боите на маркерите може да се менуваат. BatchGeo има помалку функции од My maps, но прави попристапни мапи.

Предности: Многу лесен за користење и споделување мапи, попривлечни од My maps

Недостатоци: Ограничени опции за прилагодување и дизајн

 

  1. Batch GeoCoder for Journalists

Kористење: Лесно.

Корисно за: Барање на GPS координати за долга листа на места

За да не се меша со BatchGeo погоре, Batch GeoCoder е направен да ги конвертира имињата на местата во географски податоци. GeoCoder не е специјално дизајниран да ги исцртува тие точки во конечната визуелизација. Постојат многу начини да се најдат GPS координати за мапи. Можете да пребарувате места на „Карти на Google“ и да ги копирате координатите на географската ширина и должина од URL-то, на пример. Но, ако се обидувате да побарате десетици места, па дури и стотици, тој метод не може да се скалира. Серискиот GeoCoder за новинари е една од неколкуте алатки што го автоматизира пронаоѓањето на географската положба на нештата. Тоа е едноставно како залепување во збирка места и вклучување на енкодерот. Резултатот е список на места со географски позиции. Оние точки што се двосмислени или не се пронајдени, ќе бидат означени за да можете да ги усовршите или рачно да ги поправите.

Предности: Многу лесен за употреба

Недостатоци: Работи подобро со многу специфични земји отколку со глобалните пребарувања.

 

  1. GeoTools

Користење: Лесно.

Корисно за: повеќе функции, вклучително и извлекување на одредени делови од мапи, пресметување и споредување на големини на географски области и многу повеќе

GeoTools е мала колекција на алатки за мапирање кои се лесни за употреба и можат да помогнат во планирање на вашиот нареден проект. Во колекцијата има четири алатки, иако Radius и How Big се многу слични. И двете од нив дозволуваат да креирате круг со радиус или област и да го нацртате тоа на карта. Ова е корисно за мерење колку голема површина може да биде земјата. Reprojector ви овозможува да прикачувате податоци за област и потоа да ги влечете низ светот за да ја споредите нејзината големина со други точки на картата. Можеби најкорисната од алатките е Gimme Geodata, која го олеснува изборот на точка на мапата и потоа преземањето на различни форми на карти од неа. На пример, можете да ги преземете податоците за општина, а потоа да ги преземете податоците за одделението во таа општина.

Предности: Лесен за користење, добар за истражување.

Недостатоци: резултатите се преземаат како датотеки geoJSON, така што ќе ви треба друга алатка за визуелизација на податоците.

 

  1. Ogre

Користење: средно

Корисно за: конвертирање на shapefiles во датотеки GeoJSON и назад

Многу од алатките на оваа листа, вклучително и MapShaper и QGIS, ќе конвертираат меѓу формати на карти, но ако барате нешто што е специјализирано за конвертирање на податоци од картата меѓу формати на shapefile и GeoJSON, вреди да се проба Ogre. Ogre има релативно ограничен сет на функции, но има и API за да можете да пристапите до неговите функции за конверзија во вашите апликации.

Предности: Лесен за користење

Недостатоци: Ограничен сет на функции

 

  1. MapShaper.org

Користење: Средно (некои од понапредните функции се доста технички).

Корисно за: истражување на податоци од карти, конвертирање меѓу формати, намалување на големината на картите и создавање подмножества на карти

MapShaper е една од нашите омилени алатки. Има широк спектар на функции кои го олеснуваат извршувањето на сè, од прегледување на мапи, преку конвертирање меѓу формати на карти до филтрирање на делови од карта. MapShaper ги отвора повеќето формати на карти, вклучително и shapefiles, geoJSON и TopoJSON датотеки и може да извезува во овие формати, како и SVG и CSV датотеки. Овие извезени мапи може да се отворат во други алатки како Illustrator или Figma за да се додадат финални дизајни. Најчестиот случај за употреба на MapShaper во нашата работа е да ги поедноставиме деталните shapefiles за да бидат подобро прилагодени да се гледаат во прелистувач или да се поделат посложените мапи на помали делови. Ако имате основно разбирање за програмирање, MapShaper има и одлична колекција на вградени алатки од командната линија за понапредна манипулација со мапи.

Предности: Моќни манипулации со карти, одлични за намалување на големината на картите и извоз во нови формати

Недостатоци: Напредните функции бараат одредено програмско знаење.

 

  1. Leaflet.js

Користење: средно до тешко

Корисно за: програмирање на интерактивни веб-базирани мапи онлајн со помош на Javascript

Летокот е библиотека на Javascript за мапирање и таа е нашата алатка кога нѝ е потребна силно приспособена мапа. Ќе треба да можете да програмирате во Javascipt за да го извлечете најдоброто од Leaflet, но предноста е што можете да ја направите речиси секоја мапа што може да се замисли. Со оглед на тоа што е базиран на Javascript, Leaflet добро работи и со повеќето други библиотеки, што ги прави бескрајни опциите за прилагодување на вашите мапи. Комбинирајте ги со овој практичен избирач на основна карта и вашите мапи ќе бидат уникатни.

Предности: Можете да направите високо приспособени мапи за веб

Недостатоци: Ви треба одредено програмско искуство

 

  1. QGIS

Користење: средно до тешко, во зависност од вашите потреби

Корисно за: уредување и анализа на мапи, создавање посложени мапи или уредување на податоците во мапите, како и многу други функции.

Ако сте подготвени за сериозно мапирање, тогаш QGIS е алатката за вас. QGIS (порано познат како Quantum GIS) е софтвер со отворен код и во текот на изминатите неколку години стана алатка за секој што сака да се нурне подлабоко во мапирањето без потреба да троши пари на сопствен софтвер. QGIS има многу повеќе функции од повеќето други алатки во оваа листа. Како резултат на тоа, кривата на учење за QGIS е прилично стрмна ако ова е вашиот прв убод за сериозно мапирање, но има многу одлични водичи на располагање, вклучувајќи ја и сопствената документација на QGIS. QGIS може да се користи за анализа и уредување на речиси сите форми на мапи и просторни податоци и поддржува векторски и растерски слоеви. За почетници, QGIS може да биде најкорисен за уредување на мапи и за поврзаните податоци. Корисен е, исто така, за извлекување на специфични карактеристики од посложени карти во секундарни карти. Понапредните корисници ќе уживаат во опциите за детално уредување на мапите и можност за создавање нови мапи од повеќе извори. Ако сте сериозни за мапирање, одвојте малку време за да научите QGIS.

Предност: Моќни алатки за мапирање на професионално ниво

Недостатоци: Делува малку застрашувачки да почнете ако не сте запознати со јазикот на мапите

 

  1. Други опции

Има сè поголем избор на достапни алатки за мапирање, што го отежнува изборот на само неколку, така што бројот 9 на оваа листа е збирка на други алатки кои би можеле да се најдат при изработка на мапи.

MapStack е полесна алатка за употреба од Stamen која прави прекрасни стилови и слики на мапи кои добро функционираат како илустрации. Color Brewer е алатка за наоѓање на вистинската шема на бои за вашата карта. И Flourish и DataWrapper имаат добри вградени алатки за мапирање. Повеќето онлајн алатки немаат вградени детални податоци за картата на ниско ниво, но повеќето ќе ви овозможат да додадете свои податоци. CartoDB е секогаш добра алатка за мапирање, иако повеќето од неговите најдобри карактеристики сега бараат претплата, што може да го направи недостапно за многумина.

Ако сакате да навлезете малку подлабоко во дизајнирањето мапи со нешто како Лифлет, тогаш вреди да ги проверите основните стилови и примери на мапи во Демото на давателот на летоци и директориумот Приклучоци за летоци.

Повеќето од алатките за визуелизација на мапи на Google сега се споени во Google Earth Pro, кој е бесплатен и исклучително моќен. Изработката на мапа на прелет во која ја анимирате картата за да посетите список на различни локации сега е прилично едноставно во Google Earth Pro.

 

Фото: https://gijn.org/

Останати
објави