Лажните вести го менуваат однесувањето на луѓето

Датум

„Ширењето на ковид-19 е поврзано со 5Г мобилните мрежи“, „Ставете кромид во аголот на вашата соба за да ја уништите короната“, „Сончевото време ве штити од ковид-19“. Овие лажни вести и други слични на нив брзо се ширеа со неверојатна брзина на социјалните медиуми на почетокот на пандемијата на ковид-19. Бранот на дезинформации беше толку голем што светските властите измислија и збор за оваа појава нарекувајќи ја „инфодемична“.

Лажните вести не нова и непозната работа. Но, интересот за нив нагло се зголеми во последниве години, што одговара на подемот на социјалните медиуми. Вниманието беше зголемено во 2016 година, во услови на загриженост дека референдумот за Брегзит и претседателските избори во САД можеби биле под влијание на дезинформациите што ги шират други земји.

Се претпоставува дека лажните вести имаат негативно влијание врз однесувањето на луѓето. На пример, се тврди дека лажните вести може да влијаат на луѓето дали тие ќе носат маска, да примат вакцина или да се усогласат со другите упатства за заштита ма јавното здравје. Сепак, изненадувачки, практично ниедно истражување директно не ја тестираше оваа претпоставка, така што како што вели новинарот Роб Редик, тој заедно со своите колеги работеле на предизвикот да измерат каков ефект всушност имаат лажните вести врз однесувањето на луѓето.

Во мај минатат година, регрутирани биле над 4.500 учесници на онлајн студија преку напис на ирската веб -страница за вести „TheJournal.ie“. На учесниците им бело кажано дека целта на студијата е „да се испитаат реакциите на низа пораки за јавно здравје и вести поврзани со појавата на новиот коронавирус“.

Секој од учесниците требало да прочита четири вистински вести за пандемијата и две лажни. Лажните статии, пишува Редик, беа дизајнирани да бидат многу слични на оние што „проверените’ кои кружеа во тоа време. Тие наведоа дека пиењето кафе може да ве заштити од коронавирус, дека јадењето чили пиперки може да ги намали симптомите на ковид-19, дека фармацевтските компании ги кријат штетните несакани ефекти од вакцината, тогаш во развој, и дека апликацијата за следење контакти ќе биде објавена од Јавната здравствена служба во Ирска која е тесно поврзана со луѓе од Кембриџ Аналитика.

По читањето на приказните, учесниците посочија колку е веројатно дека ќе дејствуваат на информациите во следните неколку месеци, како што се пиење повеќе кафе или преземање апликација за следење контакти.

Откривме дека лажните приказни навистина го менуваат однесувањето на луѓето, но не толку драматично. На пример, луѓето на кои им беше прикажана лажната приказна за загриженоста за приватноста со апликацијата за следење контакти, беа 5% помалку подготвени да ја преземат апликацијата за следење контакти отколку оние што не ја прочитале оваа приказна.

Некои учесници дури и развиле лажни спомени за лажните приказни што ги прочитале (што исто така видовме дека се случуваат во некои од нашите претходни истражувања). „Сеќавањето“ на претходно слушање лажна приказна за ковид-19 се чинеше дека некои луѓе во нашата студија повеќе сакаат да дејствуваат на одреден начин. На пример, луѓето кои лажно се сеќавале декаслушнале за проблемите со приватноста на апликацијата за следење контакти, имале 7% помала веројатност да ја преземат апликацијата за следење контакти отколку оние што ја прочитале приказната, но не ја „паметат“.

Ваквите ефекти биле мали и не се случиле со секоја лажна приказна. Но, дури и малите ефекти можат да предизвикаат големи промени. Неоснованата загриженост за поврзаноста помеѓу вакцината ММР и аутизмот доведе до релативно мал пад на стапките на вакцинација кај децата во раните 2000-ти – околу 10% – што, пак, доведе до значителен пораст на случаи на мали сипаници. Значи, можно е малите ефекти од лажните вести што биле забележани во студијата да имаат поголеми ефекти врз здравјето на луѓето.

Сепак, постојат некои важни точки што треба да се земат предвид. Прво, се измерени намерите на луѓето да прават работи. Намерите не секогаш се претвораат во акции -, на пример, вашите минати планови да се храните поздраво или да вежбате повеќе. Меѓутоа, ако луѓето дури и немаат намера да го променат своето однесување, шансите тие навистина да го направат се мали, па затоа мерењето на намерите е важен прв чекор.

Второ, студијаta е базирана на луѓе кои читаат нови измислени приказни само еднаш. Во реалниот свет, луѓето честопати наидуваат на лажни вести на социјалните медиуми. Постојано изложување на иста приказна може да зголеми колку изгледа вистинито. Затоа, треба да се истражат ефектите од постојано гледање лажни вести.

Предупредувањата имаа мал ефект

Секундарна цел на студијата е всушност разгледување на ефектите од општите предупредувања за дезинформации, како оние што ги споделуваат владите и медиумските организации. Овие предупредувања обично ги поттикнуваат луѓето да размислуваат критички за информациите преку Интернет и да размислуваат пред да ги споделат.

Повторно, нема многу истражувања на оваа тема, а тимот на Редик бил свесен дека има малку малку студиикоја проучуваат дали овие видови на општи предупредувања имаат влијание врз тоа дали луѓето прифаќаат дезинформации. Она што е најважно, луѓето во нивната студија биле свесни дека учествуваат во истражување на лажни вести, што може да ги направи повеќе сомничави во она што го гледаат.

Во истражувањето, некои учесници случајно биле натерани да прочитаат генеричко предупредување за дезинформација пред да ги прочитаат вистинските и лажните приказни. Изненадувачки, читањето предупредување нема влијание врз одговорите на луѓето на лажните приказни. Заклучокот од тимот на Редик е дека Владите треба да размислат за ова кога ги разгледуваат нивните стратегии за лажни вести: иако ефектот на лажните вести може да биде помал од очекуваното, ефектот на секое предупредување исто така може да биде низок и да нема ефект.

Останати
објави

Сподели на...