Медиумите и новинарството во 2017

Др. Флорангел Росарио Брејд Сега е она време од годината кога повеќето луѓе погледнуваат наназад и размислуваат за настаните поврзани со нивниот секојдневен живот, ги оценуваат лекциите кои досега ги научиле и врз основа на нив предвидуваат каква ќе биде следната година. Од трите најчесто оценувани сектори – политика, економија и медиуми и новинарство – лесно ќе се согласиме дека…

Повеќе

Насловите се важни

Пред неколку години, приближно во исто време кога еден застрашувачко-возбудлив тренд наречен „социјални“ почна да станува поважен од оптимизацијата на алатките за пребарување, организациите на дигиталните медиуми открија дека ништо не е поважно од насловите, барем кога се работи за ефективно дистрибуирање на сториите преку социјалните медиуми. Лекцијата брзо се прошири, небаре преку осмоза, низ сферата на дигиталните медиуми, и…

Повеќе

Мобингот го убива новинарството

ССНМ се сретна со ситуации кога при промена на уредувачка политика, мобингот бил користен за елиминирање не само на поединци туку и на цели групи вработени. Најчесто професионалци со дефиниран интегритет или како лица доживувани како блиски до старата уредувачка политика или начин на функционирање на медиумот

Повеќе

Дали треба да се криминализираат лажните вести?

Германските законодавци повикаа на правно дејство против продукцијата и дистрибуцијата на лажни вести. Но групите за дигитални права предупредуваат за стравичните ефекти кои тоа би можело да ги има на интернет, вклучувајќи и цензура.

Повеќе

Не е скршено новинарството, туку начинот на негова испорака

Сепак, новинарството мора да продолжи да верува дека вршејќи ја нашата работа како новинари – и бранејќи ги правата на новинарите кои работат во услови на висок ризик – правиме позитивен придонес

Повеќе

Дали е дигитализацијата закана за новинарството?

Иднината на новинарството е дилема која целосно ќе дојде до израз преку сè поприсутната дигитализација на медиумите. На издавачите и медиумските претприемачи им требаат пари за да ја „потурнат“ дигиталната трансформација и да го обезбедат нејзиниот опстанок на пазарот.

Повеќе

Брак од корист – врска помеѓу донаторот и новинарството

Од Анја Шифрин Влијанието кое рекламирачите и сопствениците го имаат врз уредувачката политика е добро документирано, но што се случува кога финансиерот е добронамерна фондација во мисија да го промени светот? Навистина, во изминатите години бевме сведоци на сè повеќе алтернативни сценарија за финансирање на новинарството кои вклучуваат директно финансирање на медиуми и индивидуални новинари од страна на приватни фондации.

Повеќе

Новинарството не е мртво

Емили Фишер „Но зарем  новинарството не е професија  на умирање?“ ме праша финиот старец кој го сретнав додека ставав бензин минатиот понеделик. Ми требаа неколку секунди да размислам што да му одговорам. Сигурен сум дека немаше намера да биде неучтив и вистински го интересираше зошто сум решил да студирам новинарство, но додека стоев така слушајќи како бензино се…

Повеќе