Зошто да се членува во ССНМ

Правење на синдикат во Македонија, е тоа ти е како да се обидеш да го исушиш Охридско езеро со фен за коса. Ова е извонредна прилика човек да се направи паметен, знаете да се врзи муабет за пет века турско, четири и пол децении комунизам кога работникот наводно беше владеачка класа и наместо со трошки, црвената буржоазија великодушно го ранеше…

Повеќе

Бавча со кромид

Во последниве години во жаргонот на македонското новинарство се устоличи ново, до скоро, непознато значење на зборот „кромид“ (по аналогија на американскиот сатиричен магазин „The Onion“). Имало во македонското новинарство и „новинарски патки“ (сега тоа се нарекува „спинување“), и „новинарски мечки“, и фрапантни грешки, и недоречености, и превиди… Како долгогодишен новинар, и самиот сум „автор“ на неколку епски новинарски катастрофи,…

Повеќе

Што ли остана од професијата?

Што е новинарство денес?Нели и новинарите, сепак, се само живи луѓе кои иако пишуваат за туѓите судбини, имаат и своја. И нели се преживува само со пари.Или со многу пари. А, пак, кога  вреднуваш со пари, тогаш нема множење со факти. Е тука веќе станува нејасно: зошто тогаш се срамат од сопствената судбина на обични измеќари,  слуги, викачи,…

Повеќе

Новинарите како глинени гулаби

  Медиумските работници се лесен плен на вандалите бидејќи немаат шлемови и оружје и нема да возвратат, а мора да останат за да го следат настанот. Kаменување, кршење опрема, ќотек и секојдневни закани трпат новинарските екипи во Македонија кои во последно време се честа цел на напади иако професионално си ја вршат работата. Медиумските работници беа како глинени гулаби во…

Повеќе

За берберите и новинарите

Во еден свој есеј Орхан Памук се навраќа на општествената, социјалната, па и политичката улога што во текот на историјата (би рекле до денес) ја играат – берберите и фризерите. Се разбира, освен берберската примарна улога да ви ја одржуваат фризурата и брадата, берберите (па и берберниците) се своевиден информативен центар за временски и спортски прогнози, но и за информации…

Повеќе

Бланко-безобразие

Кога синдикален лидер ќе добие сомнително „спогодбено“ отказно решение со кое експресно ја губи работата, „обичните“ работници добиваат јасна порака – газдата е секогаш во право. Последниот случај со претседателката на новинарскиот синдикат, Тамара Чаусидис, која ја изгуби работата врз основа на претходно потпишан бланко-отказ, по којзнае кој пат докажа дека иновацијата на работодавците за безболно отпуштање работници е навистина…

Повеќе