Домот како редакција

Пишува: Зоран Маџоски Пандемијата го наруши работното секојдневие на новинарите и медиумските работници и ги соочи со нови предизвици. Прес конференции кои се прават онлајн, испраќање на видео, аудиоматеријали од дома, беа и сè некои од мерките за заштита од корона вирусот во Македонија. Речиси сите медиуми и новинарски куќи презедоа мерки за претпазливост и ја реорганизираа работата. Воведоа…

Повеќе

Ќе остане ли македонската „седма сила“ без наследници?

  Милена Атанасоска Манасиева Теодора Цветковска Намалениот интерес за студирање новинарство, ниските плати во медиумската сфера, изгубената верба кај младите дека новинарството е почитувана професија, како и општата слика дека голем дел од медиумите повеќе им слугуваат на центрите на моќ отколку на јавниот интерес, со право не доведува до ситуација да се запрашаме дали македонската новинарска фела…

Повеќе

Медиумите – брана за пиарoт и филтер за скриеното рекламирање

Васко Маглешов Александар Димитриевски Зборот сиромашен не е доволен, но е последниот во скалата пристојни изрази со кои може да се опише економската состојба на просечниот македонски медиум, па и медиумскиот пазар во целост. Епитетот неретко може да се употреби и за квалитетот на информативните програми, но не и пред да се земе во предвид квантитетот. Вестите…

Повеќе

Медиумите кои немаат онлајн претплата треба веднаш да воведат

НОВА СТУДИЈА ЗА ФИНАНСИРАЊЕТО НА ИЗДАВАЧИТЕ Технолошката платформа Зуора е во бизнисот со продавање софтвер за онлајн плаќање и тоа за низа индустрии како што се телекомуникациите или производството, не само издаваштвото. Исто така, компанијата прави годишен извештај со податоци извлечени од нивната база на клиенти која брои околу 1.000. Изданието за 2020 година, објавено неодамна, има мешавина…

Повеќе

Објавувајте помалку, но објавувајте подобро

ИЗВЕШТАЈ НА ИНСТИТУТОТ РОЈТЕРС ЗА ЛОКАЛНИ И РЕГИОНАЛНИ ВЕСНИЦИ Овој извештај истражува како локалните и регионалните весници во Европа ги прилагодија нивните уредувачки и бизнис стратегии за да останат одржливи во услови на дигитализација на медиумите. Иако овие традиционални медиуми продолжуваат најголем дел од приходите да ги добиаат од печатените изданија, тие сепак, ја препознаваат потребата да инвестираат…

Повеќе

Пандемијата ја стави ад акта транспарентноста на институциите

Потребни се измени на законот за подобрување на пристапот до информации од јавен карактер, е заклучокот од дебатата на оваа тема, како и од искуствата на новинарите Маја Јовановска Христина Беловска Долгите процедури и неквалитетните одговори кои ги добиваат од институциите ги одвраќаат новинарите да бараат информации формално. Најчесто одлучуваат информациите да ги добијат по “скратен пат”, преку…

Повеќе

По падот на канадските локални медиуми, една иницијатива предизвикува надеж

Во април, брзото топење на снегот, доведе до опасно ослободување на отпадна вода загадена со арсен во рудник за злато во областа Јукон, Канада. Инцидентот можеби беше закопан во документите на компанијата, ако за тоа не беше информиран локалниот репортер Жилиен Жињак кој штотуку започнал со работа за истражувачкиот магазин „Нарвал“, пишува Ана Роледер за Меѓународната новинарска мрежа.

Повеќе

Десет совети за зајакнување на локалните редакции

Демијан Редклиф за Меѓународната мрежа на новинари Само 13 проценти од американските граѓани им веруваат на медиумите во голема мера, додека 28 проценти имаат задоволителна доверба во медиумите, покажа минатогодишното истражување на Галуп. Сепак, довербата во медиумите се менува особено во изборни години, кога поларизацијата помеѓу граѓаните се зголемува. Она што влева доверба се истражувањето на Поинтер…

Повеќе

Пандемијата ја потврди важноста на локалните и регионални медиуми, но финансиски ги дотолчи

Пишува: Ване Трајков Пандемијата со вирусот ковид-19 уште една ја потврди улогата и значењето на локалните и регионални медиуми кои во услови на здравствено економската криза  станаа главно информативно гласило за случувањата поврзани со коронавирусот на локално ниво и начинот на преориентирање на животот на граѓаните во новите услови на дејствување. Тие беа единствената алка за пренесување на информациите…

Повеќе

Сопствениците на медиуми незаинтересирани да зборуваат за работничките права

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници во месец јуни спроведе анкета меѓу вработените во медиумите за работните услови, платите и влијанието на корона пандемијата врз нивната работа. Клучните наоди од одговорите на вработените беа дека новинарите и медиумските работници имаат плата далеку под државниот просек, а дополнително се загрижени од неизвесноста за задржување на работното место и…

Повеќе