Зошто е важно локалното новинарство

Текст на Криста Капралос за niemanreports.org   При мојата прва посета на Индија, во Њу Делхи слетав доцна во ноќта, па сеуште бев преморена во шест часот изутрина кога слушнав врескање кое доаѓаше однадвор и набрзина ме расони. Загрижена дека нешто лошо се случува, скокнав од креветот и истрчав во соседната соба од куќата во која престојував.

Повеќе

Пишуваат за непочитување на правата на другите, а не можат да ги остварат своите

РАБОТНИ ПРАВА НА НОВИНАРИТЕ ВО РЕГИОНАЛНИТЕ И ЛОКАЛНИТЕ МЕДИУМИ Пишува: Орданче Костов Новинарите во медиумите во внатрешноста работат без регулирани договори за работа и плати, односно најголемиот дел од нив работат хонорарно без никаков надомест за прекувремена работа или право на годишен одмор. Иако ретко меѓусебе дискутираат или отвораат дебати за условите во кои работат, локалните и регионалните новинари…

Повеќе

Треба ли властите да одредуваат што е квалитетно новинарство?

Или можеби треба оваа работа да им биде препуштена на приватните компании? е прашањето кое си го поставува реномираниот неделник „Економист“ во анализата за потребата од мешање на државата во медиумската индустрија. Вестите повеќе не се тоа што беа. Денеска консументите на вести најголем дел од своите информации ги добиваат на интернет. Бидејќи дигиталното издаваштво е евтино, бројот…

Повеќе

ИНТЕРВЈУ – Георгиевски: Првo ни треба национална медиумска стратегија, потоа субвенции за медиуми

Разговараше: Тамара Чаусидис Непосредно пред почетокот на изборната кампања релативно дискретно, но сепак на иницијатива на регионални телевизии се покрена прашањето за субвенционирање на електронските медиуми. Дали информацијата дека телевизиите (и регионални и национални) бараат помош од Владата те изненади? Не можам да кажам дека сум изненаден. Сите што колку толку континуирано го следат радиодифузниот пазар се свесни дека…

Повеќе

Спасување на новинарството или на медиумите?

Маја Јовановска Две години по падот на Владата на ВМРО-ДПМНЕ и четири откако секнаа државните пари, повторно се отвори дебата за потребата од финансирање на медиумите. Сопствениците на телевизиите и радијата бараат помош од власта, таа пројави желба да ги слушне нивните проблеми и потреби, а новинарските организации се против директни пари во медиумите. Вакви се засега нивните позиции…

Повеќе

Платите на новинарите во дигиталните медиуми под просекот

Во последните неколку години во Македонија дигиталните медиуми – порталите, заземаат се позначајна улога во делот на информирањето на граѓаните. Според последните податоци на Агенцијата за медиуми, од декември минатата година, околу 41 процент од граѓаните најмногу се информираат преку користењето на интернет порталите. Особено ова се однесува на помладата генерација, до 30 годишна возраст. Од нив, според Агенцијата,…

Повеќе

Проблемот со вистинските вести – и што можеме да направиме во врска со нив

Холандскиот новинар и основач на „Де Кореспондент“ Роб Вијнберг смета дека новинарството, како и вербата во него може да бидат спасени, но само доколку целосно се смени пристапот кон произведувањето на вестите. Во текст за „Медиум“ тој го објаснува процесот на формирање на редакцијата на „Де Кореспондент“ од идеја до реализација, но и мотивите за почнување на иновативниот пристап…

Повеќе

Можат ли новинарите да го издржат темпото да прават „повеќе со помалку“?

Во текот на последната недела од август, Сара Коељо напиша единаесет стории за „Далас Морнинг Њуз“. Тринаесет ако ги сметате двете статии кои ги пишуваше заедно со други новинари. Шеснаесет ако ги сметате трите кои ги поднесе претходната недела. Тоа е многу типична седмица за Коељо, која почна да работи како известувач со полно работно време во „Морнинг…

Повеќе

Како новинарите да се спротивстават на омразата кон нив?

Убиството на петмина вработени во весник во Анаполис, Мериленд од страна на читател кој долги години собирал гнев поради сторија за кривичната пресуда против него поради малтретирање на жена беше ужасен, екстремен пример на суровата реалност со која уредниците секојдневно се соочуваат: некои луѓе стануваат навистина бесни поради вестите и потребен е постојан труд да се деактивира тој…

Повеќе