Повик: Истражувачко новинарство во дигиталното време: Најди, истражи, раскажи!

Академијата на Европската радиoдифузна унија (EBU Academy) во соработка со новинари и уредници во Македонија Ве повикува да се пријавите на бесплатниот тренинг: „Истражувачко новинарство во дигиталното време: Најди, истражи, раскажи!“ Датум:  27-28 ноември  Каде: Работилницата ќе се одржи преку платформата Зум. Потребни ви се само компјутер и интернет.  Кој може да се пријави: Новинари и новинарки до 35 години…

Повеќе

Конкурс за авторски текст/истражувачка сторија на тема: Напади врз новинари и медиумски работници – неказнивноста и влијанието врз слободата на медиумите

Во рамки на проектот „Безбедни новинари во кризни ситуации“ (Кeeping Journalists Safe in Situation of Crisis), финансиран од програмата на УНЕСКО – “Global Media Defence Fund”, а во реализација на Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) и Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ), отворен е конкурс за изработка на три новинарски истражувачки стории на тема „Напади врз новинари…

Повеќе

Продолжен рокот за конкурсот за наградата „Жан Моне“

Делегацијата на Европската Унија и Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници ги известуваат сите новинари и медиумси работници дека рокот за аплицирање на конкурсот за 18-тото издание на наградата „Жан Моне“ за најдобри достигнувања во известувањето за прашања поврзани со темата „Солидарноста на Европската Унија за време на пандемија – очекувања и можности” е продолжен до 21 април.

Повеќе

Конкурс за наградата „Жан Моне“ 2020

Делегацијата на Европската Унија и Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници го објавуваат конкурсот за 18-тото издание на наградата „Жан Моне“ за најдобри достигнувања во известувањето за прашања поврзани со темата „Солидарноста на Европската Унија за време на пандемија – очекувања и можности”. Наградата „Жан Моне“ ќе биде доделена во 3 натпреварувачки категории: Најдобра новинарска сторија (за стории…

Повеќе

ПОВИК ЗА НОМИНАЦИИ: „Медиум промотор на новинарството како јавно добро – Роберто Беличанец“ 2020

  Тргнувајќи од премисата дека демократско општество кон кое Македонија се стреми е можно само доколку новинарството се третира како јавно добро, како инструмент преку кој власта е под постојана контрола и преку кој се заштитува јавниот интерес, Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници во 2018 година ја воспостави годишната награда „Медиум промотор на новинарството како јавно добро“ која…

Повеќе

Биди мобилен новинар: напредна онлајн-работилница

Дали го заврши нашиот почетен курс за мобилно новинарство? Дали сакаш да научиш повеќе трикови и техники на занаетот? Сакаш да научиш како да креираш висококвалитетни новинарски приказни со твојот мобилен телефон со поддршка и под менторство на експертите на Томсон Медија? Придружи им се на Александар Манасиев и Кристина Озимец на бесплатната онлајн- работилница на Томсон…

Повеќе

Конкурс за „Награда од Европската Унија за истражувачко новинарство“

По прекинувањето на конкурсот поради пандемијата, Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници повторно го отвара конкурсот за истражувачки стории од земјите на Западен Балкан и Турција за годишната „Награда од Европската Унија за истражувачко новинарство“. На конкурсот може да се пријават сите новинари кои објавиле истражувачки стории во периодот од 1 јануари до 31 декември 2019 година, поврзани со…

Повеќе

Одложен конкурсот за „Награда од Европската Унија за истражувачко новинарство“

  Конкурсот за „Награда од Европската Унија за истражувачко новинарство“ се одложува за подоцна оваа година. Поради новонастанатата ситуација со пандемијата и мерките кои се преземаат во нашата земја, Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници ги известува сите новинари дека конкурсот се одложува на неодредено, односно до завршување на пандемијата и прекин на рестриктивните мерки со цел нејзино сузбивање.

Повеќе

Thirrje e Hapur për Çmimin e BE-së për Gazetari Investigative

Hapen aplikimet për dorëzimin e artikujve investigativë nga Ballkani Perëndimor dhe Turqia për Çmimin vjetor të Bashkimit Europian për Gazetari Investigative. Për këtë aplikim duhet të propozohen artikuj investigativë të publikuar nga 1 janari deri më 31 dhjetor 2019, dhe të lidhura me lirinë e shprehjes, sundimin e ligjit, transparencën, abuzimin me pushtetin dhe të drejtat themelore, korrupsionin dhe…

Повеќе

Конкурс за „Награда од Европската Унија за истражувачко новинарство“

  Отворен е конкурсот за истражувачки стории од земјите на Западен Балкан и Турција за годишната „Награда од Европската Унија за истражувачко новинарство“. На конкурсот може да се пријават сите новинари кои објавиле истражувачки стории во периодот од 1 јануари до 31 декември 2019 година, поврзани со следните теми: слобода на изразување, владеење на право, транспарентност, злоупотреба на моќта и…

Повеќе