• +389 70 843 318 +389 2 2671 201
  • ssnm.info@gmail.com
  • Бул. Климент Охридски 58б 2/3, 1000 Скопје

Предлог на измени и дополнувања на Кривичниот законик за заштита на новинарите

Во последниве неколку години видлива е тенденцијата на зголемување на насилството против новинарите, но исто така и свеста на меѓународната јавност за потребата од решавање на проблемот 바이두 고용량 다운로드. Последниот случај на убиената истражувачка од Малта е показател за итноста од преземање сериозни чекори за да се прекине страшната спирала на насилство и неказнивост на која се…

Повеќе

Работните права во медиумите застапени на ниво на статистичка грешка

Синдикалните права и правата од работен однос се застапени во македонските медиуми на ниво на статистичка грешка од само 3,5 проценти, покажува мониторингот на известувањето на медиумите спроведен од страна на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници спроведен во период од февруари – април 2017 година 바이두 고용량 다운로드. Во временски периодот од трипати по една…

Повеќе

Работно време во новинарството

Студијата „Работно време во новинарството: компаративна анализа на синдикати на ЕФЈ“ е прв проект на ЕФЈ насочен кон компаративна студија на условите за работа во новинарството.

Повеќе

ПРИРАЧНИК: ОСНОВИ НА ДИГИТАЛНАТА БЕЗБЕДНОСТ

Новинарите мора да научат како да ги заштитат податоците и изворите затоа што со малициозен сајбер напад тие можат да бидат следени, компромитирани или уништени.
Со цел да им помогне на своите членови како да ги заштитат своите стории и извори ССНМ преведе прирачник за Основи на дигиталната безбедност објавен од страна на Фондација SHARE

Повеќе

Прирачник за авторски права

Кажете „НЕ“ на договори кои ве лишуваат од правата, залагајте се за колективни договори. Новинарите и медиумските работници никогаш не смеат да потпишуваат договори кои бараат да се одречат од нивните права.

Повеќе

Организирај се! Синдикален прирачник

Да се организираме – Синдикалниот прирачник за новинари изготвен да им помогне на синдикатите на новинари во целиот свет 바이두 고용량 다운로드. Тоа е основен текст кој може да се користи како вовед во синдикалното организирање на новинарите Download Adobe Reader. Наменет е првенствено за: членови и потенцијални членови лидери на синдикати синдикални едукатори…

Повеќе

Совети за безбедност на ИФЈ при известување од демонстрации и граѓански немири

abap smw0 При известување од демонстрации и граѓански немири, новинарските екипи лесно стануваат мета на напади 바이두 고용량 다운로드. Меѓународната федерација на новинари подготви прирачник за заштита на колегите при известување и покривање на високо ризични настани Download Adobe Reader. Целата публикација е досптапна ТУКА scan 짱구 bgm…

Повеќе

ГРАНСКИ КОЛЕКТИВЕН ДОГОВОР ЗА НОВИНАРИ И МЕДИУМСКИ РАБОТНИЦИ

바이두 고용량 다운로드 Предлогот за колективен договор за медиумската индустрија треба да реши голем дел од горливите проблеми со кои денес се соочуваат новинарите, уредниците, снимателите, монтажерите и другите медиумски работници   ГРАНСКИ КД Download Adobe Reader abap smw0 scan 짱구 bgm 다운로드…

Повеќе

Прекарна работа во медиумите

Во македонската јавност терминот прекарна работа е релативно непознат 바이두 고용량 다운로드. Тоа го потврдува и истражувањето на ССНМ меѓу новинарите – за две третини од испитаниците во анкетата спроведена на оваа тема, зборот е сосема непознат Download Adobe Reader. Но, тоа и не е чудно, терминот е релативно нов. Во употреба е некаде…

Повеќе

Бела книга

abap smw0 Во Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници на Македонија веќе подолго време се чувствуваше потребата од синтетизирањето на најкрупните проблеми на македонскиот журнализам во еден засебен документ, за да се направи анализа на тешкотиите со кои секојдневно се соочуваат неговите членови и новинарите воопшто 바이두 고용량 다운로드. Еден од резултатите на…

Повеќе