Доделени наградите на ЕУ за истражувачко новинарство во Тирана

Наградите на Европската Унија за истражувачко новинарство денес (четврток)  беа доделени за време на „Медиумската конференција на ЕУ за Западен Балкан“ во Тирана.

Жирито беше составено од медиумски експерти, дел од нив од проектот конзорциуми и други од широката мрежа што ја имаат членовите на проектниот конзорциум, како што се уредници, членови на академската заедница и новинари со заслуги.

Наградени новинари и новинарски екипи за 2022 се:

Северна Македонија

Прва награда: Ирена Каревска

„Рашковски купи софтвер за сообраќајни казни, кој МВР не знае и секако не планира да користи“.

Втора награда: Мирослава Бирнс

Случајот Јалдз Веаспоска, родилка што загуби матка, јајник и бубрег во струшката болница, каде отиде само за да се породи со царски рез

Трета награда: Снежана Лупевска Созен, Миомир Серафиновиќ, Билјана Николовска и Емилија Мисирлиевски

„Казни за сообраќајни незгоди со смртни последици по потреба, а не по закон“

Oсновани во 2015 година, наградите за истражувачко новинарство на ЕУ во Западен Балкан и Турција, продолжува да ги слави и промовира извонредните достигнувања на истрагата новинарите како и видливоста на квалитетното новинарство во Западен Балкан и Турција.

Повикот беше отворен од средината на април до средината на март 2022 година за награди за истражувачки стории објавени во текот на 2021 година поврзани со слободата на изразување, владеење на правото, транспарентност, злоупотреба на моќ и основни права, корупција и организиран криминал.

Поединци или групи новинари беа поканети да аплицираат со нивните стории, кои ги исполнуваат условите за која било новинарски форми (печатени, онлајн, радио и ТВ), објавени или емитувани во медиумите во секоја од нив земја на официјални, малцински или меѓународни јазици.

Наградниот фонд во секоја од шесте земји од Западен Балкан и Турција изнесуваше 5.000 евра за прва награда, 3.000 евра за втора и 2.000 евра за трета награда.

Наградите се продолжение на тековните регионални награди за истражувачко новинарство на ЕУ во Западен Балкан и Турција и дел од тековниот проект „Зајакнување на квалитетните вести и Независното новинарство во Западен Балкан и Турција“, финансиран од Европската Унија и управуван од БИРН Хаб и неговите партнери: Независен синдикат на новинари и медиумски работници во Северна Македонија, Центар за истражувачко новинарство во Црна Гора, МАСЕ, БИРН Албанија, БИРН Србија и Здружението на новинари од Анкара, Турција.

Од неговото лансирање, вклучително и оваа година, беа доделени вкупно 147 награди на истакнати новинарски напори во шест земји од Западен Балкан и Турција, промовирање на слободата на медиумите и важноста на истражната работа и разоткривањето на престапи во земјите каде што се независни медиумите се поважни од кога било.

Сподели:

Facebook
Twitter
LinkedIn