Декларација од Перуџа за Украина: таргетирањето, мачењето и убивањето на новинарите мора да запре
Новинарите и жителите стојат додека се крева чад по нападот на руската армија во Одеса, на 3 април 2022 година. Извор: Булент Килиќ / АФП

Датум

Самостoјниот синдикат на новинари и медиумски работници се приклучи на Глобалниот форум за развој на медиуми (GFMD) за да ги поддржи украинските новинари и сите меѓународни новинари, вклучително и хонорарците кои известуваат од Украина, со потпишување на Декларацијата од Перуџа за Украина:

Руската инвазија на Украина уште еднаш ја нагласи суштинската улога на независното, етичко новинарство во помагањето на граѓаните да донесат одлуки за живот или смрт, информирање на светот и повикување на одговорност од моќните.

Како моќен противотров на дезинформациите и пропагандата што го карактеризираат хибридното војување, и како столб на демократијата од кој зависат другите слободи и права, новинарството во Украина е подложено на страшен напад.

Таргетирањето, мачењето и убивањето на новинарите е недозволиво и мора да се прекине. Одговорните мора да бидат повикани на одговорност и изведени пред лицето на правдата според националното и меѓународното право. Исто така, мора да престанат злобните онлајн напади против новински организации и новинарите. Ги осудуваме нападите на Русија врз слободата на печатот и слободата на изразување во Украина на најсилно можно.

Безбедноста и безбедноста на сите новинари да известуваат слободно се од суштинско значење за да се осигури дека светот ја разбира реалноста и фактите на тековната војна, вклучувајќи ги и хуманитарните последици.

Ние стоиме во солидарност со сите новинари и независни медиуми кои ја покриваат руската агресија врз Украина.

Колку е поголема заканата за животот на украинските новинари, егзистенцијата и способноста да ја вршат својата работа, толку поголеми ќе бидат нашите напори да ги поддржиме.

Финансирање, заштитна опрема, опрема, домување, обука, канцелариски простор во странски градови и психосоцијална поддршка – ќе направиме се што можеме за да ја поддржиме способноста на нашите украински колеги да продолжат да известуваат и да им служат на итните потреби на својата публика.

 

Прочитајте повеќе ТУКА.

 

Декларацијата досега ја потпиша повеќе од 100 новианарски здруженија и синдикати.

Останати
објави

Сподели на...