„Медиумите во време на пандемија“ тема на публикацијата Новинарството како јавно добро

Датум

Во оваа публикација на ССНМ ја обработуваме темата „Медиумите во време на пандемијата“. Главниот текст на оваа тема се однесува на државната помош за медиумите и нејзиното влијание. Пренесуваме и анализа за важноста на локалните вести во време на пандемија, потребата од нови бизнис модели во новинарството и други текстови и анализи за новинарската професија.

Во овој број ќе читате:

  • Медиумите известуваат за здравствената криза, преживувајќи ја економската
  • Пандемијата покажа дека локалните вести се поважни од кога и да е
  • Ни требаат нови бизнис модели за новинарството – Извештај на Институтот Ројтерс
  • Во време на КОВИД-19 кризата, прогнозите за слободата на печатот се мрачни, анализа на Кетрин Јакобсен за Комитетот за заштита на новинарите
  • Етички размисли за известувањето за КОВИД-19
    и други анализи и текстови.

Целата публикација тука.

 

 

Публикацијата на ССНМ е помогната од Европската Унија, како дел од проектот „Писменост за вести и дигитална писменост: Справување со лажните вести“ имплементиран од Македонски институт за медиуми, Институт за комуникациски студии, Самостоен синдикат на новинари и медиумски работници и Медиа дајверсити институт.

Останати
објави

Сподели на...