• ++389 2 2671 201
  • ssnm.info@gmail.com
  • Бул. Климент Охридски 58б 2/3, 1000 Скопје

МПМ ги крши уставните права и слободи на новинарите

ССНМ остро протестира против Компанијата што ги издава и печати Утрински весник, Дневник и Вест, како и други дневни и неделни изданија, бидејќи ги уценува, понижува и дискриминира новинарите, со договори за работа во кој им забранува изнесување лични ставови во комуникација на социјални мрежи, т.е Фејсбук, Твитер и други virtual drive.

Ставот од договор во кој на новинарите, божем им се сугерира, а де факто им се забранува да изразуваат политички ставови, во ситуација на штотуку завршен круг на отпуштања и намалени плати, не може да биде разбран поинаку, освен како уште еден начин за замолчување на новинарите, ограничување на слободата на говор и нарушување на основните права и слободи на човекот revit 2019 다운로드.

Обидот на Медиа принт Македонија овие членови да се претстават како „светска пракса“, а потпишувањето на договорите „доброволно“  е крајно циничен и навредувачки Call of Duty 2 download.

Обидот на Медиа принт Македонија овие членови да се претстават како „светска пракса“, а потпишувањето на договорите „доброволно“  е крајно циничен и навредувачки

Имено, точно е дека многу светски медиуми имаат упатства за новинарите и вработените за нивното учество на социјалните медиуми, но станува збор за упатства, а не клаузули на договор за вработување кои по автоматизам значат дека нивното непочитување може да резултира со отказ cpuid hwmonitor 다운로드. Воедно за „доброволноста“ на потпишувањето на ваквите договори доволно говори фактот што работодавачот во ситуација на непотпишан договор може да го отпушти работникот без какви и да е последици Zeppeton app.

Компанијата од страна на ССНМ беше предупредена дека со тоа се крши член 6 од Законот за работни односи кој забранува дискриминација, се кршат неколку членови од Законот за заштита и спречување на дискриминацијата, но се кршат и уставните права и слободи загаранитарни во членовите 8, 9, 16 и 17 예술영화 다운로드.

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници за ова ќе ја извести и меѓународната јавност, а кон компанијата МПМ ќе ги преземеме сите мерки што ни стојат на располагање за да ги поништиме ваквите уценувачки, дискриминаторски и понижувачки договори за работа за новинарите 남국 도미니온 다운로드.

 

Скопје 01.09.16

Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll Up