• ++389 2 2671 201
  • ssnm.info@gmail.com
  • Бул. Климент Охридски 58б 2/3, 1000 Скопје

Новинарството не смее да биде слабо платена и несигурна работа

По повод Меѓународниот ден на трудот, во знак на почит на загинатите во Чикаго во 1886 година во  штрајкот за осумчасовното работно време,  ССНМ ги повикува своите членови и симпатизери на Првомајски протест со кој  бара под итно да запре игнорирањето на проблемот на работните услови на новинарите и медиумските работници sandol font.

Опсесијата на менаџментите за намалување на трошоците и максимализација на продуктивноста доведе до мултитаскинг во континуиран 24 часовен стрес, продавање на текстови под секоја цена, зголемување на здравствени проблеми поради работните услови меѓу кои е и комплетна исцрпеност Tekken pc download.

Оваа состојба која е секојдневие за многу македонски новинари и медиумски работници се одразува не само врз квалитетот на нивната работа и мотивација, туку е видлива и во општеството кое се помалку им верува на сториите произведени под притисок и се помалку и верува на професијата која веќе стана синоним за слабо платена и лесно коруптивна Switch game download.

Македонските новинари и медиумски работници се платени под државниот просек, трендот на несигурната, прекарна работа е во постојан пораст, не се инвестира во работната сила, а менаџерите воопшто и немаат проблем да говорат за медиумите само како за бизнис заборавајќи ја општествената улога и одговорност што ја имаат Framework4.0.

Опсесијата на менаџментите за намалување на трошоците и максимализација на продуктивноста доведе до мултитаскинг во континуиран 24 часовен стрес, продавање на текстови под секоја цена, зголемување на здравствени проблеми поради работните услови меѓу кои е и комплетна исцрпеност

Таа комоција на сопствениците на медиумите произлегува од игнорирањето на проблемот на работните и професионални услови кои владеат во редакциите од страна на власта поради што ССНМ одговорноста ја лоцира – таму, во институциите на системот кои се должни да обезбедат атмосфера која ќе поттикнува социјален дијалог и решавање на прашањето за работните услови кои веќе неколку години по ред се апострофирани во сите извештаи за слободата на медиумите во Македонија Chirashi movie download.

Степенот на слободата не се мери со бројот на медиумите, туку со уредувачката независност, кредибилитет и интегритет на новинарството кое во нив се практикува it in a minute. А таа не е можна со слабо платени и исплашени новинари и медиумски работници. Обесхрабрени за борба за сопствените права тие нема да нема да можат да бидат гласот на обесправените и чувар на демократијата, а току во тоа се огледа степенот на слободата и демократскиот капацитет на едно општество 성경 텍스트 다운로드.

Затоа, ги поттикнуваме и охрабруваме сопствениците на медиумите и претставниците на Владата одговорни за овој проблем, да се свртат кон обезбедување услови за потпишување на колективни договори и на ниво на гранка и на ниво на работодавачи со Синдикатот што се грижи за новинарите и медиумските работници – ССНМ 마이크로소프트 윈도우10 pro 다운로드.

Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll Up