• +389 70 843 318 +389 2 2671 201
  • ssnm.info@gmail.com
  • Бул. Климент Охридски 58б 2/3, 1000 Скопје

Осуда за нападот на новинарската екипа на Ал Џaзира во центарот на Скопје

Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) и Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) го осудуваат нападот кон новинарската екипа на Ал Џезира и бараат од МВР да го санкционира напаѓачот за кој има и јавно достапна снимка од настанот 오페라 웹 브라우저 다운로드.

На протестот кој денеска во центарот на Скопје го организираше политичката партија ВМРО ДПМНЕ, од страна на непознато лице, новинарката Милка Смилевска и снимателот Јорде Ангеловиќ од медиумот Ал Џазира биле нападните и попречени во вршење на своите професионални новинарски обврски 자바 가상머신 다운로드. Според видеата и изјавите на новинарката во врска со инцидентот, откако прашалo од кој медиум непознатоto лице имало физички контакт со нив по што го турнало микрофонот на новинарката 쇼미더머니8 2화 다운로드.

Новинарката Смилевска на лице место го пријавила инцидентот на службеник од МВР по што, за сега непознатото лице, било тргнато на страна, а од службеникот било укажано дека соодветна прекршочна пријава ќе биде поднесена кон напаѓачот 영화 랑데부 다운로드.

Ваквиот однос кон новинарите кои се на работна задача на терен е неприфатлив и потребно е да биде строго казнет од страна на Министерството за внатрешни работи затоа што насилството кон новинарите е неприфатливо во демократски земји StarCraft Pamu. Доколку ваквите инциденти се толерираат во иднина има ризик да се охрабрат нови посериозни насилства кон новинарите, а со тоа дополнително да се загрози нивната безбедност, правото на слобода на изразување, како и правото на информирање на граѓаните fluke 다운로드.

Scroll Up