• ++389 2 2671 201
 • ssnm.info@gmail.com
 • Бул. Климент Охридски 58б 2/3, 1000 Скопје

Третиот пакет мерки е потврда дека владата не ги почитува работниците и синдикатите

Го изразуваме нашето несогласување од третиот пакет мерки кој го претстави Владата вчера, за кој кажа дека е донесен на инклузивен начин и дека е усогласен и со синдикатите. Точно е дека Владата нè информираше за пакетот пред тој да биде јавно објавен, но никако не може да се рече дека е тој усогласен со нас, бидејќи ниедна од нашите забелешки не беше прифатена 소방차 어젯밤 이야기 다운로드.

Особено сме незадоволни од мерката за паричен надоместок од само два месеца за лицата кои ја изгубиле работата за време на кризата, затоа што Владата не го испочитува договорот кој го постигнавме на состанокот на 30 април, кога се договоривме овие лица да бидат опфатени со системското решение за осигурување во случај на невработеност, односно, да добиваат надоместок во временски период кој зависи од нивниот стаж, а не само од 2 месеца. Со тоа што Владата не си остана на зборот, само покажа колку ги почитува работничките и работниците, и синдикатите како нивни застапници 링크티비 영화 다운로드.

Нашиот генерален став за третиот пакет мерки е дека, наместо еднократни „дарови“, тој требаше да содржи покрупни, системски промени, во насока на градење на посолидарно општество, кое повеќе ќе се грижи за работничките, работниците, сиромашните и сите други обезгласени и обесправени. Потребни се промени и во системот на социјална заштита (да се прошири и зголеми), и во поглед на заштитата на работниците (пред сè, прекарните и оние со договори на определено), и во поглед на функционирањето на државните институции (инспекторатите, судовите и сл), и во поглед на јавните финансии (прогресивен данок) Gangster Rio Drop Box Download. Без вакви подлабоки системски промени, нема да бидеме подготвени за други вакви кризи. Овие барања постојано ги истакнуваме во изминатиов период, дел од нив доставивме претходно до Владата, дел објавивме во нашиот Првомајски проглас, но Владата постојано се оглушува на нив Windows 7 pci simple communication controller driver download.

Освен ова, имаме и некои конкретни забелешки на третиов пакет, за кои сметаме дека јавноста треба да биде запознаена.

1. Со пакетот се предвидуваат многу повеќе средства за фирмите отколку за граѓаните (околу 3 пати повеќе) што достојно ги отсликува приоритетите на Владата, односно, покажува дека таа многу повеќе се грижи за профитите на компаниите отколку за животите и здравјето на луѓето 윈도우10 한국어 언어팩 다운로드.

2. Мерките кои ќе се реализираат преку платежни картички се подложни на малверзации во врска со набавката и изработката на тие картички. За тоа најверојатно ќе треба да се спроведат тендерски постапки и да се издвојат народни пари, што отвора простор за корупција nexus root toolkit 다운로드. Сметаме дека во 21-иот век постојат многу поедноставни и поелегантни начини за реализација на вакви мерки, без непотребни јавни набавки. Сакаме да потсетиме и дека некои претходни влади имале слични идеи за национални платежни картички, и дека тие идеи секогаш неславно завршувале man who can't get married.

3. Мерката за викенд без ДДВ ја сметаме за проблематична по повеќе основи – може да направи гужви по продавниците, со тоа и ширење на корона вирусот, може да се злоупотреби од одредени фирми во насока на легализирање на претходно направен нерегистриран промет и сл. Сметаме дека наместо оваа мерка, подобро е државата да даде директна финансиска поддршка на погодените граѓанки и граѓани winxp.

4. Сметаме дека предложените мерки не треба да прават разлика меѓу вработените и невработените лица. На многу од вработените лица не им беа исплаќани плати за време на кризава, или пак им беа исплаќани пониски плати, па тоа што биле формално вработени нема некое големо значење за нив Raftel Collection. Предлагаме условот за добивање на еднократниот надоместок од 9000 денари и ваучер за туризам од 6000 денари да биде врзан со просекот на примања на граѓаните во последните 3 месеци од траењето на кризата, односно право на наведените надоместоци да имаат граѓаните кои во последните 3 месеци во просек имале пониски примања од 15.000 денари месечно.

5. Сметаме дека, како што се обезбедуваат бескаматни кредити за фирмите, треба да се обезбедат бескаматни кредити и за граѓаните 스타크래프트 1.18 립버전 다운로드. Граѓаните останаа да плаќаат високи камати на банките (одложено, но сепак ќе ги платат), што е неправично.

6. Сметаме дека награда за здравствените работници треба да биде повеќе од 20%, подолго од два месеци, односно до крајот на 2020 година и да ги опфати сите здравствени работници, а не само тие што се наведени сега.

 • Конфедерација на синдикални организации на Македонија (КСОМ)
 • Синдикат на работниците од управата, правосудните органи и здруженијата на граѓани (УПОЗ)
 • Независен академски синдикат (НАкС)
 • Самостоен синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ)
 • Синдикат на културата на Република Македонија (СКРМ)
 • Синдикат на македонската дипломатска служба (СМДС)
 • Хелсиншки комитет за човекови права на Република Македонија
 • Здружение на граѓани „Гласен Текстилец“
 • Левичарско движење „Солидарност“
 • ЈАДРО – Асоцијација на независната културна сцена
 • Субверзивен фронт