• ++389 2 2671 201
  • ssnm.info@gmail.com
  • Бул. Климент Охридски 58б 2/3, 1000 Скопје

АКЦИЈА:Имаме право на одговори!

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници(ССНМ) како Потписник на Повелбата за солидарност за заштита на работничките права и заедно со повеќе здруженија на граѓани и поединци на 6 февруари, в петок, во 11 часот, организира групна посета на Министерството за труд и социјална работа каде хонорарните работници ќе ги побараат одговорите околу новите давачки Gangnam 1970.

Оваа акција е директна последица на незадоволството кај одредена група работници во Македонија, чиј и така нерегулиран работен однос, дополнително се оптоварува со новите законски измени 나비효과 자막 다운로드. Измените се однесуваат на сите хонорари што ја надминуваат минималната плата во износ од 9 550 денари, а оптоварувањето е дополнето со 35 отсто од сумата Orange Oracle.

Соочени со игнорирањето на надлежните на предупредувањата и реакциите од законските измени, а особено од нејаснотиите околу нивното спроведување ССНМ ги повикува сите хонорарци во медиумите на денот на акцијата да поднесат барање за информација од јавен карактер до Министерството за труд и социјална политика и по легален и легитимен пат да да ги добијат одговорите на прашањата што директно ги засегаат http server 다운로드.

Образецот на барањето за пристап можете да го симнете ТУКА, а некои од прашањата кои можете да ги поставите се:

  • Дали можам да потпишам договор за дело со повеќе од 40 саатна работна недела 무료 고화질 이미지 다운로드?
  • Што МТСП ќе направи да спречи директна дискриминација на луѓето кои работат само врз основа на хонорарен ангажман и заради тоа ги немаат правата од ЗРО Love true download?
  • Во Законот за спречување мобинг нема одредба која ги штити авторите и договорите на дело Distribution peer download. Каде да се жалам во таков случај?
  • Имам ли право како хонорарен соработник да членувам во синдикат и како моето членство ќе се регистрира со оглед на тоа што немам еден работодавач Download Bubble Family?
  • Дали заради авоторски договор од два дена ќе бидам одјавен од Агенцијата за вработување и кога повторно ќе можам да се пријава 손 the guest 3회 다운로드?
  • Дали има ослободување на авторски хонорар за матерјални трошоци (има 30%) и КАКО тоа да се евидентира Full the website?
  • Ако хонорарот ми изнесува 10.000 и тоа ми е единствен приход, дали треба да платам придонеси со оглед на тоа што во тој случај хонорарот ќе ми биде под минималната плата?

Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll Up