Еднаквост за новинарките и медиумските работнички

Самостојниот синдикат на новинари и медиумските работници по повод меѓународниот Ден на жената бара од медиумските организации и од властите да ја препознаат, да алармираат и да ја запрат дискриминацијата на новинарките и медиумските работнички, да ги урнат бариерите, а трудот на жените да го вреднуваат еднакво како и на мажите. ССНМ бара и сите засегнати да се спротистават на…

Повеќе

По година дена никој не презеде одговорност

Фото: Радио Слободна Европа Денеска се навршува точно една година од инцидентот во Парламентот кога собраниското обезбедување насилно ги исфрли новинарите од законодавниот дом и со тоа грубо го прекрши Уставот на Република Македонија. Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници потсетува дека година дена по инцидентот се уште никој не понесе директна одговорност за тоа што на претставниците…

Повеќе

За законот за медиуми

ССНМ ги информира членовите и јавноста дека не бил известен и консултиран за намерите на ЗНМ да одржи заедничка прес конференција со министерот за информатичко општество на која е соопштена согласноста за усвојување на медиумските закони и тоа по итна постапка. Очекувањето за известување и консултација ССНМ го темели врз основа на тоа што досега четири организации, ЗНМ, ССНМ…

Повеќе

Реакција за Кежаровски

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници е запрепастен и згрозен од пресудата за колегата Томислав Кежаровски, кој во два текста објавени 2008 година пишувал за злоупотребата од страна на МВР и ДБК на институтот „заштитен сведок“ со што постапил согласно елементарната новинарска задача – да информира за сите неправилности во функционирањето на институциите, ставајќи се во одбрана на интересот…

Повеќе

НЕ за неутрална зона околу Собранието

  Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженијата на граѓани (УПОЗ), Самостојниот синдикат на новинарите и медиумските работници (ССНМ) и Синдикатот на македонската дипломатска служба (СМДС), потписниците на Повелбата за солидарност, во врска со „Извештајот на Комисијата за испитување на настаните во Собранието на РМ од 24.12.2012 година“до Претседателот на Републиката и Претседателот на Собранието на Република Македонија…

Повеќе

Разговори со менаџментот на ТВ АЛФА

Претседателот и потпреттедателот на ССНМ Тамара Чаусидис и Драган Антоновски денеска имаа средба со менаџментот на ТВ АЛФА управителката Симонида Кажиќ и извршниот директор Љупчо Николовски. Непосреден повод за средбата беа неодамнешните отпуштања на двајца новинари членови на ССНМ во оваа телевизија. На средбата е договорено дека синдикалниот претставник во ТВ АЛФА во иднина ќе биде информиран и вклучен…

Повеќе

Закони за контрола на медиумите

ССНМ  констатира дека со вчерашното усвојување на амандманот на ВМРО и ДУИ за проширување на ингеренциите на Агенцијата за медиуми  за набљудување на работата  и на  печатените и интернет медиуми конечно е разоткриена вистинската намера на инсистирањето за носењето на медиумските закони. Тие ниту се барање од европската унија, како што впрочем и соопшти делегацијата на ЕК во Македонија,…

Повеќе

Протест

Самостојниот синдикат на новинарите и медиумските работници најостро протестира за постапката на грчките гранични органи кои не и дозволија влез во Грција на нашата колешка, новинарка и уредничка во дневниот весник „Дневник“ Ивана Костовска. Сметаме дека станува збор за скандалозна демонстрација на непочитување на правото за слободно движење, како и на слободата на медиумите од страна на…

Повеќе

По повод 8 март

Самостојниот синдикат на новинарите и медиумските работници по повод Меѓународниот ден на жената 8 март алармира за лошата позиција на жените во медиумската индустрија. Високото ниво на стрес, заплашување, потценување или игнорирање на нивната работа , неприфатливо оптоварување со работа и работно време што оневозможува приватен живот, вработување на одредено време или статус на хонорарки се речиси правило,…

Повеќе

Апел до менаџерите, совет до колегите

ССНМ со загриженост ги следи информациите за затворање и борба за економски опстанок на медиуми што директно се рефлектира со губење на работатa на голем број наши колеги. Свесни сме дека во нерегулиран пазар на кој медиумите преживуваат благодарение на владини реклами и поддршка, речиси и да е невозможно да се опстане со независна уредувачка политика, но апелираме до менаџментот…

Повеќе