Како новинарите – проверувачи на факти можат да избегнат манипулации и хакери

Според интернет страницата fact-check.ni, ширењето на дезинформации е природно и нераскинливо со човекот. Во нивниот извештај се објаснуваат причините за настанување и континуитет на појавата на дезинформации, а како една од виталните се наведува дека самото повторување на тврдењето ве насочува да помислите дека е вистина. Студија на истражувачкиот центар Пју од 2017 година покажа дека континуираниот раст на интернетот…

Повеќе

Пет бесплатни апликации за видео монтирање кои можат да ги користат новинарите

Снимањето и монтирањето на видео не значи дека секогаш мора да се прави само со професионални видеокамери или некој многу скап софтвер. Во прилог пет бесплатни апликации кои ќе ви помогнат да започнете со мобилно новинарство. Снимањето и монтирање на видео содржини на мобилен телефон или таблет не значи дека материјалот ќе биде со слаб квалитет, но, сепак, потребен ви…

Повеќе