Страв и анксиозност е цената која новинарите ја платија при известување од пандемијата на ковид-19

Подготви: Мирјана Мирчевска Јовановиќ   КЛУЧНИ ПОДАТОЦИ – На 61 отсто од медиумските работници велат дека пандемијата негативно влијаела врз менталното здравје – 42 медиумски работници останале без работа – 74 проценти од новинарите не сметаат дека состојбата ќе се промени по ковид кризата   Страв, анксиозност, депресија, неизвесност овие последици од ковид пандемијата ги чувствуваат 61 процент…

Повеќе

Анкета: Со плата под просекот, пола од младите новинари сакаат да ja напуштат професијата

Подготви: Дајана Лазаревска   КЛУЧНИ ПОДАТОЦИ – Половина од анкетираните 54,5 би ја напуштиле професијата ако им се укаже прилика – 72,7 % од младите новинати немаат ментор кога започнувата да работат. – 62 проценти од новинарите на возраст од 18-35 години земаат плата пониска од просечната   Во време на светска пандемија и брз проток на (не)проверени…

Повеќе

Дури 70 отсто од медиумските работници известуваат од кризи без осигурување во случај на повреда

Подготви: Игор Стефановски   КЛУЧНИ ПОДАТОЦИ – 70 отсто медиумски работници не се осигурани во случај на повреда на работното место – 61 отсто од испитаниците дале позитивен одговор на прашањето дали известувањето во кризни состојби влијае врз менталното здравје, додека 39 отсто одговориле дека тоа не влијае врз нив – Мал е бројот на газди кои платиле тестирање за…

Повеќе