Одржан вебинар на тема „Стереотипи и предрасуди – нивно зацврстување преку медиумите“

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) одржа вебинар на тема „Стереотипи и предрасуди – нивно зацврстување преку медиумите“, на кој присуствуваа околу 20 новинари, медиумски работници и претставници од невладиониот сектор. Христана Ѓорѓиевска, новинарка од „Види Вака“, зборуваше за тоа како да се известува за маргинализираните групи и на што треба да внимаваат новинарите кога пишуваат на овие…

Повеќе

Анкета: Со плата под просекот, пола од младите новинари сакаат да ja напуштат професијата

Подготви: Дајана Лазаревска   КЛУЧНИ ПОДАТОЦИ – Половина од анкетираните 54,5 би ја напуштиле професијата ако им се укаже прилика – 72,7 % од младите новинати немаат ментор кога започнувата да работат. – 62 проценти од новинарите на возраст од 18-35 години земаат плата пониска од просечната   Во време на светска пандемија и брз проток на (не)проверени…

Повеќе

Халк oсигурување со попуст од 10 до 20 отсто за членовите на ССНМ

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) потпиша меморандум за соработка со Халк осигиурување АД Скопје. Договорот за соработка е со важност за наредните четири години преку кој членовите на Синдикатот ќе може да ги користат дел од услугите на Халк осигурување за 10 до 20 отсто пониски цени од редовните. Дваесет отсто попуст на доброволно приватно здравствено…

Повеќе

Дури 70 отсто од медиумските работници известуваат од кризи без осигурување во случај на повреда

Подготви: Игор Стефановски   КЛУЧНИ ПОДАТОЦИ – 70 отсто медиумски работници не се осигурани во случај на повреда на работното место – 61 отсто од испитаниците дале позитивен одговор на прашањето дали известувањето во кризни состојби влијае врз менталното здравје, додека 39 отсто одговориле дека тоа не влијае врз нив – Мал е бројот на газди кои платиле тестирање за…

Повеќе

Молкот на институциите ги охрабрува онлајн заканувачите

  Фото: maktoobmedia.com   Пишуваат: Дајана Лазаревска и Лила Караташева Институциите немаат кадар, ресурси, а дискутабилна е и волјата да ги решат нападите врз новинарите и медиумските работници. Ова е кусото резиме како изгледа одговорот на органите на прогонот врз слободниот збор. Наташа Стојановска е уредничка во дневно-политичките емисии во Телма телевизија, а неретко е и мета на онлајн- напади…

Повеќе

Одржан вебинар за почитување и унапредување на работничките права во медиумите на тема „Зошто и за што работиме?“

Синдикатот на новинари и медиумски работници (ССНМ), одржа вебинар на тема почитување и унапредување на работничките права во медиумите на тема „Зошто и за што работиме?“ на кои присуствува околу 20 новинари и медиумски работници. Кристина Ампева, претседателка на ЗЗРП „Гласен Текстилец“, зборуваше на кој начин се кршат работничките права, особено во време на пандемиja, меѓу кои и, според „Гласен…

Повеќе

Интервју со Сали Меерс од „Франс прес“: Теориите на заговор и полувистините се најтешки за проверување

Сали Мeерс оваа година му се приклучи на тимот на новинари и експерти во специјализираниот сервис за проверка на факти на aгенцијата „Франс Прес“. Според нејзиното искуство појавата на корона вирусот ги зголемила лажните вести, но техниката на пренесување е иста. Она што и понатаму останува најголем проблем е побивањето на теориите на заговор. Г-це Мeерс од кога постои сервисот…

Повеќе

Погрешна информација наспроти дезинформација: Дефиниција и примери

Погрешни информации и дезинформации се термини што често се користат како замена. Но, иако двата носат одредени опасности за општеството, тие не се исти. Авторот Тоба Бета еднаш напиша: „Дезинформациите се измами, погрешните информации се залажувачки“. Не е лош обидот да се задира во разликата меѓу двата термина – дезинформација и погрешна информација кои често (и погрешно) се користат наизменично.

Повеќе

ЗНМ и ССНМ: Осуда за омаловажувачкиот и непримерен однос на Стевчо Јакимовски кон новинарите

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) и Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) го осудуваат денешниот непримерен и омаловажувачки однос на градоначалникот на општина Карпош, Стевчо Јакимовски кон новинарите за време на изјавата пред Кривичниот суд. На новинарските прашања упатени до градоначалникот Јакимовски денес пред судот, тој наместо да одговори во врска со судската постапка во која тој…

Повеќе