Лажните вести го менуваат однесувањето на луѓето

„Ширењето на ковид-19 е поврзано со 5Г мобилните мрежи“, „Ставете кромид во аголот на вашата соба за да ја уништите короната“, „Сончевото време ве штити од ковид-19“. Овие лажни вести и други слични на нив брзо се ширеа со неверојатна брзина на социјалните медиуми на почетокот на пандемијата на ковид-19. Бранот на дезинформации беше толку голем што светските властите измислија…

Повеќе

Заробени медиуми под закрила на ковид-19

Од почетокот на пандемијата пред 18 месеци, автократските влади низ целиот свет го заострија протокот на информации. Таквите грабежи на моќ се напредни обиди за „фаќање на медиуми“, термин кој опфаќа повеќе начини на кои владите, корпорациите и другите моќни субјекти се обидуваат да влијаат врз медиумската сцена во обид да ги заштитат сопствените интереси. „Фаќањето на медиуми“ едвај е…

Повеќе

Мултимедијално новинарство – додадена вредност или експлоатација на медиумскиот работник

Пишува: Бјанка Станковиќ Мобилното новинарство како форма на дигитално раскажување приказни се побрзо зема замав во новинарската професесија. Како примарен уред и уредување на слики, аудио и видео е мобилниот телефон, а од новинарот се очекува да ги следи и совладува трендовите што се наметнуваат со напредокот на технологијата. Ова ќе значи дека во иднина новинарот со паметниот телефон ќе…

Повеќе

Бидејќи вестите застаруваат и не се интересни за кратко време, преносот во живо е подобра опција

Aрен Меликјан е ерменски новинар, кој веќе неколку години специјализирал во областа на подкастите. Вели дека подкастот е иднината на новинарството, а флексибилноста која ја дава овој тип на медиум е од голема важност за еден новинар. Во текот на својата кариера токму со подкаст добива награда за известување поврзано со конфликтот во Нагорно Карабах. Г-дин Меликјан колку долго работите…

Повеќе

Пет бесплатни апликации за видео монтирање кои можат да ги користат новинарите

Снимањето и монтирањето на видео не значи дека секогаш мора да се прави само со професионални видеокамери или некој многу скап софтвер. Во прилог пет бесплатни апликации кои ќе ви помогнат да започнете со мобилно новинарство. Снимањето и монтирање на видео содржини на мобилен телефон или таблет не значи дека материјалот ќе биде со слаб квалитет, но, сепак, потребен ви…

Повеќе

Përfundimi i mosndëshkimit kusht kryesor për zvogëlimin e sulmeve ndaj gazetarëve

Shkruan: Enis Murtezi Liria e shprehjes është një tregues i vlefshëm për kapacitetin dhe rregullimin institucional të demokracisë në shoqëri. Në të njëjtën kohë, liria e shprehjes nuk është një e drejtë absolute, por mbartë me vete detyra dhe kufizime që shfrytëzuesit e hapësirës online shpeshherë nuk i respektojnë. Në këtë kontekst, në rrjetet sociale, në komentet e postimeve, por…

Повеќе

I should have met you in the evening and tripped you to …

Author: Natsha Stojanovska „I should have met you in the evening in Gazela and …“, is the message that the journalist Aneta Dodevska received last year on social networks, and the person does not hide his identity at all and often sends her messages with offensive and disparaging content, but there are insults on national and religious grounds. „This message…

Повеќе

Duhej të të takoja në mbrëmje për të të „rehatuar“…

Shkruan: Natasha Stojanovska „Duhej të të takoja në mbrëmje për të të “rehatuar“, është mesazhi që gazetarja Aneta Dodevska e mori vitin e kaluar në rrjetet sociale, kurse personi nuk e fsheh fare identitetin e tij dhe shpesh i dërgon mesazhe me përmbajtje ofenduese dhe nënçmuese, por ka ofendime edhe në baza nacionale dhe fetare. „Ky mesazh tregon se ai…

Повеќе

Требаше да те сретнам навечер и да те сопнам за да…

Пишува: Наташа Стојановска   „Требаше да те сретнам навечер во Газела и да те сопнам за да…“, е пораката што новинарката Анета Додевска ја добила минатата година на социјалните мрежи, а личноста воопшто не го крие својот идентитет и често ѝ испраќа пораки со навредлива и омаловажувачка содржина, но има навреди и по национална и верска основа. „Оваа порака покажува…

Повеќе