Интервју со Сали Меерс од „Франс прес“: Теориите на заговор и полувистините се најтешки за проверување

Сали Мeерс оваа година му се приклучи на тимот на новинари и експерти во специјализираниот сервис за проверка на факти на aгенцијата „Франс Прес“. Според нејзиното искуство појавата на корона вирусот ги зголемила лажните вести, но техниката на пренесување е иста. Она што и понатаму останува најголем проблем е побивањето на теориите на заговор. Г-це Мeерс од кога постои сервисот…

Повеќе