• +389 70 843 318 +389 2 2671 201
  • ssnm.info@gmail.com
  • Бул. Климент Охридски 58б 2/3, 1000 Скопје

Солидарност со колегите од Телма

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) целосно се солидаризира со колегите на кои им се заканува отпуштање во ТВ Телма и апелира до менаџментот да ја измени одлуката која ќе има негативни последици не само врз имиџот на телевизијата туку и врз севкупната состојба во медиумската индустрија во која токму Телма во овој момент игра исклучително важна улога…

Повеќе

ССНМ го осудува сѐ почестото непријателство врз новинарите

Самостојниот синдикат на новинарите и на медиумските работници (ССНМ) го осудува сѐ почестото непријателство врз новинарите и ги повикува институциите да престанат немо да ги следат недвосмислените обиди да се гази по професионалното достоинство на нашите колеги 임상도 다운로드. Скандалозно е некој да им забранува на новинарите да известуваат, како што ѝ се случи на колешката од радиото…

Повеќе

ПОВЕЛБА ЗА ПРАВАТА НА ХОНОРАРЦИТЕ

Преамбула Хонорарците се најранлива група работници во медиумскиот сектор 임상도 다운로드. Оваа Повелба е витална алатка во кампањата на Еопската федерација на новинари за подобра правна заштита на новинарите-хонорарци (фриленсери) 1.Секој хонорарец има право да се организира во синдикат и преку колективна работа да работи на подобрување на положбата на хонорарците и другите новинари 올드팝 다운로드.

Повеќе

ИФЈ: Рамноправноста се смета за луксуз

Советот за родова рамноправност при Меѓународната федерација на новинари (ИФЈ) по повод Меѓународниот ден на жената 8 март, алармира на загрижувачко високо ниво на дискриминација и насилство врз жените во медиумите низ светот 임상도 다운로드. Повикувајќи се на извештајот на Глобалниот проект за медиумски мониторинг спроведен во 114 земји Меѓународната федерација на новинари констатира дека состојбата со правата…

Повеќе

Во Битола претставен Нацрт колективниот договор

Синдикатот на новинарите и медиумските работници во Македонија (ССНМ), денеска во Битола го претстави предлог колективен договор за медиумска индустрија 임상도 다운로드. Тимот кој го подготвуваше колективниот договор и претседателката на ССНМ Тамара Чаусидис истакнаа дека во изработката на документот биле вклучени новинари, уредници, фоторепортери, сниматели, монтажери ,тонци и други стручни лица кои низ взаемна поддршка и солидарност…

Повеќе

Се предлага законска рамка за цензура

Reba’s Adventure Siege Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работниви (ССНМ) најостро го осудува предлог законот поднесен од пратеникот од ДУИ Талат Џафери и пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ Крсто Мукоски 임상도 다운로드. Без сомнение овој предлог-закон е кршење на членот 16 од Уставот на Република Македонија во кој се наведува дека цензурата е забранета 올드팝…

Повеќе

Медиуми, газди, новинари и работнички права- документарен филм

Во Македонија има новинари ама тие немаат медиуми, или се на улица или се дел од социјалните мрежи он лајн,  но како и да е традиционалните медиуми за нив се заклучени 임상도 다운로드. Оние кои се во нив, телевизите, весниците, во најголем дел се под капата на власта со скриени газди и порано или подоцна прифаќаат…

Повеќе

Одбележан Денот на слободата на медиумите

Преставници на ССНМ, МИМ , ЦРМ , Иницијативниот одбор за ослободување на новинарот Томислав Кежаровски во Паркот на новинарите го обележаа Меѓународниот ден на слободата на изразување 3 мај 임상도 다운로드. -Светот го одбележува 3 Мај, Меѓународниот ден на слободата на медиумите. Македонија не го одбележува 올드팝 다운로드! Затоа што нема што да одбележува- порача…

Повеќе
Scroll Up