• ++389 2 2671 201
  • ssnm.info@gmail.com
  • Бул. Климент Охридски 58б 2/3, 1000 Скопје

ССНМ го осудува сѐ почестото непријателство врз новинарите

Самостојниот синдикат на новинарите и на медиумските работници (ССНМ) го осудува сѐ почестото непријателство врз новинарите и ги повикува институциите да престанат немо да ги следат недвосмислените обиди да се гази по професионалното достоинство на нашите колеги office images.

Скандалозно е некој да им забранува на новинарите да известуваат, како што ѝ се случи на колешката од радиото Канал 77, Вања Мицевска која во понеделникот била избркана од протестот на движењето ГДОМ во Штип 폴리 브릿지 다운로드. Сепак, најзагрижувачко е тоа што полицајците не ја заштитиле и не ѝ го гарантирале правото да известува MCTHEMAX song.

Поединец и група може да мислат дека имаат право да одредуваат кој новинар да следи протест, а кој не, меѓутоа полицијата, која сите ја плаќаме за да нѐ заштити, мора да реагира на овие инциденти и да им обезбеди услови на новинарите да си ја вршат работата Google Hangouts.

gdom-nikov

Дополнително, згрозени сме од настапот на претставниците од велешкото Здружение на пензионери кои на протестот, исто така одржан во понеделникот, се дрзнаа наши колеги да ги оквалификуваат како странски соработници и платеници 픽시브 사진 다운로드. Овој јавен напад врз професионалното достоинство на колегите е резултат на постојаните дискфалификации кои новинарите во Македонија ги трпат со години и тоа многу често од новинари било на телевизии или радија со национална концесија, било во печатените медиуми Three Kingdoms drama. Последната безочна дискфалификација дојде од Мирка Велиновска во весникот „Дневник“ subtitles from YouTube.

Кога ќе се случат вакви два големи инциденти во само еден ден и кога ниту една институција нема да реагира, јасно е зошто Македонија е на дното од сите релевантни листи што ја мерат слободата на говорот и на медиумите во светот GitHub folder.

Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll Up