• ++389 2 2671 201
  • ssnm.info@gmail.com
  • Бул. Климент Охридски 58б 2/3, 1000 Скопје

Македонија на последното место на индексот за медиумска писменост

Македонските граѓани се најранливи на ширењето на лажни вест, покажа вториот годишен индекс за медиумска писменост изготвен при Иницијативата за европски политики на Институтот отворено општество – Софија 구글크롬 유튜브 동영상 다운로드. Македонија е рангирана на последното место на листата од 35 земји кои биле оценувани според квалитетот на образование, слободата на медиуми и јавната доверба 유안타증권 티레이더 다운로드. Медиумската писменост Институтот ја мерел во 29-те земји на Европската Унија, како и во шесте земји кандидати за членство – Македонија, Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Турција и Албанија 방탄소년단 mp3 다운로드.

Македонија на 35. место се најде со вкупно 10 индексни поени, со најслаби резултати во категориите јавна доверба и функционална писменост 레이튼교수와 악마의상자 apk 다운로드. Во категоријата јавна доверба Македонија има само 3,7 поени од максимални 10, додека оценката за функционална писменост изнесува 352, далеку од максималните 500 поени sour sour. Единствено во категоријата слобода на медиуми Македонија е на претпоследното место, пред Турција g102. Рангирањето во оваа категорија се базира на извештаите на „Фридом Хаус“ и „Репортери без граници“ 옛날 가요 다운로드.

Друштвото на земји со публика која најлесно ја заведуваат лажните вести го сочинуваат земјите од западен Балкан, Турција и Бугарија Centos 7 32bit. Најдобро е рангирана Србија на 29. место, а потоа следуваат Бугарија (30.), Црна Гора (31.), Босна и Херцеговина (32.), Албанија (33.) и Турција (34.).  Турција е единствената земја на листата која има полош резултат од Македонија и тоа во категоријата слобода на медиуми Store download.

На врвот на листата, како земја во која граѓаните се најотпорни на лажните вести е Финска со 76 индексни поени 향수 자막 다운로드. Според извештајот клучно за ова се „силниот јавен образовен систем“ и „широко распостранетите вештини за критичко размислување“. На второто место е Данска, а потоа следат Холандија, Шведска и Естонија – сите со високи резултати во категориите образование, јавна доверба и слобода на медуиуми.

Според Марин Лесенски, автор на извештајот постојат различни начини за борба против лажните вести и пост-вистината, а како еден од позначајните ја наведува регулацијата. Сепак, тој додава дека образованието е најподатливото решение за лажните вести. Резултатите од Извештајот за медиумска писменост покажале дека квалитетот на образованието и постоењето на повеќе и пообразовани граѓани се претпоставка за полесно справување со негативните факти оф лажните вести и пост вистината. Оттука, истражувањето укажува на врска помеѓу квалитетот на образованието и медиумската слобода, односно дека земјите со поголем број на пообразувани граѓани имаат поголемо ниво на слобода на медиуми и обратно.

 

Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll Up