Меѓународната федерација на новинари ја суспендира Руската унија на новинари

Датум

Меѓународната федерација на новинари денеска ја суспендира Руската унија на новинари од членството, по гласањето на глобалниот Извршен комитет на Федерацијата.

Членството на Руската унија на новинари беше суспендирано со непосреден ефект, откако Извршната власт ја одобри „привремената одлука за протерување“, максималната санкција според овластувањата на Извршната власт за постапување „на начин спротивен на принципите или целите на Федерацијата“.

Одлуката беше донесена по истрагата за однесувањето на Руската унија на новинари од руската инвазија на Украина и формирањето на филијали на Руската унија на новинари во украинските  територии – чекор што синдикатот одби да го преиспита.

Според правилата на Меѓународната федерација на новинари, само глобалниот конгрес на Федерацијата може да донесе конечна одлука за протерување на филијалата, но според правилото 16 „привремената одлука за исклучување на член може да ја донесе Извршниот комитет по соодветна истрага на околностите и под услов две третини од присутните членови на комисијата да гласаат за тоа. За секоја таква одлука веднаш ќе се извести членката. Членот може да поднесе жалба против одлуката до следниот Конгрес, кој ќе ја потврди или ќе ја поништи одлуката, но во меѓувреме членот ќе биде суспендиран од членството“.

Суспензијата беше потврдена до Руската унија на новинари.

Претседателот на Меѓународната федерација на новинари Доминик Прадалие рече: ,,Меѓународната федерација на новинари е организација градена на меѓународна солидарност врз принципите на соработка меѓу синдикалните членки и почитување на правата на сите новинари. Акциите на Руската унија на новинари во основањето на четири ограноци на припоените украински територии имаат јасна цел да ја уништат оваа солидарност и направат поделби меѓу сестринските синдикати. „Има такви кои велат дека требаше да дејствуваме побрзо. За нас, исто така, важно е што постапивме строго според нашите правила и устав што гарантира дека ниту една компанија не е предмет на произволна злоупотреба на моќта. Имавме претставка, таа е истражена и врз основа на фактите постапивме со исклучување на Руската унија на новинари. Итно е сега да најдеме начини да продолжиме да ги поддржуваме оние независни новинари во и надвор од Русија кои се во ризик или имаат потреба од помош, да продолжиме да се солидаризираме со нашите две украински филијали и да се ангажираме со четирите филијали кои најавија дека ќе дадат оставка од своето членство во Меѓународната федерација на новинари, и оние кои беа критични за да се осигураме дека ќе ги фокусираме нашите напори на градење на најсилен можен глас за новинарите и слободата на медиумите“.

https://www.ifj.org/media-centre/news/detail/category/press-releases/article/ifj-suspends-russian-union.html?fbclid=IwAR3zct5koWIeR_S4pVu6zMVdLkbaTDP-EDEd7vqSPvzigjDA7KJ7Wga9aN4

Останати
објави

Сподели на...