Преку стотина новинари од регионот со колегите од Македонија

Датум

Регионалната неформална иницијатива Новинаска мрежа најостро го осудува физичкиот напад врз екипата на македонскиот портал А1 во Скопје и бара остра и брза реакција на државата, ефикасно полициско и судско процесуирање, како и адекватна реакција на меѓународната заедница и меѓународните организации.

Учесниците на националистичкиот протест под име „За обединета Македонија“ ја нападнаа екипата на А1 и им нанесоа физички повреди на новинарите, кои беа пренесени во Ургентниот центар каде им е укажана лекарска помош.

Потсетуваме дека медиумската ситуација во Македонија станува сè полоша, дека нашите колеги кои професионално си ја вршат својата работа се изложени на постојани закани и притисоци и дека им е загрозен физичкиот и професионалниот интегритет.

Македонија е од година во година сè пониско на скалата на медиумски слободи, а во извештајот од 2016 на организацијата Freedom House, од групата делумно слободни, класифицирана е во групата на неслободни земји.

Помеѓу причините за ваквиот пад се обелоденувањето на масовното и нелегално прислушкување на новинари вршено од Владата, корупциската врска помеѓу функционери и сопственици на медиумите, како и зголемениот број на закани и напади врз медиумски работници.

Новинарска мрежа солидарно стои со своите колеги од А1 и останатите независни медиуми во Макеоднија, а ги повикуваме, заедно со долупотпишаните, и другите новинари и јавни личности од регионот да го осудат овој инцидент.

Бранкица Петковиќ (Словенија)

Јета Џара (Косово)

Тамара Скроза (Србија)

Елдин Хаџовиќ (БиХ)

Петра Лесјак Тушек (Словенија)

Саша Ќириќ (Србија)

Борис Павелиќ (Хрватска)

Јадранка Костова (Македонија)

Уна Хајдари (Косово)

Матеј Звитер (Словенија)

Елдин Кариќ (БиХ)

Ладислав Томишиќ (Хрватска)

Слоба Георгиев (Србија)

Имер Мушколај (Косово)

Ана Беначиќ (Хрватска)

Недим Сејдиновиќ (Србија)

Игор Спаиќ (БиХ)

Ерјоне Попова (Косово)

Норберт Шинковиќ (Србија)

Предраг Лучиќ (Хрватска)

Сизана Фирза – Пука (Косово)

Ацо Камбрамов (Македонија)

Миодраг Совиљ (Србија)

Лум Адеми (Косово)

Лура Лимани (Косово)

Албулена Садику (Косово)

Петар Видов (Хрватска)

Беким Мухаџери (Косово)

Сања Кљајиќ (Србија)

Александар Манасиев (Македонија)

Шпела Старе (Словенија)

Насер Сертоли (Косово)

Бојан Цвејиќ (Србија)

Висар Пребреза (Косово)

Паулина Нуши (Косово)

Бранка Драговиќ Савиќ (Србија)

Ѓорѓе Крајишник (БиХ)

Амире Џамили (Косово)

Марина Раденковиќ (Србија)

Куштрим Кадриу (Косово)

Лариса Ранковиќ (Србија)

Мариа Черешева (Бугарија)

Аделина Ахмети (Косово)

Наталија Остојиќ (Србија)

Елвира М. Јухиќ (БиХ)

Ана Бракус (Хрватска)

Калтрина Хоџа (Косово)

Астрит Перани (Косово)

Душан Комарчевиќ (Србија)

Ванеса Чокл (Словенија)

Јетон Испахиу (Косово)

Атанас Кировски (Македонија)

Ива Мартиновиќ (Србија)

Ариан Хисени (Косово)

Тамара Опачиќ (Хрватска)

Гордана Андриќ (Србија)

Лоренз Марзук (ОК)

Арбана Џара (Косово)

Маја Живановиќ (Србија)

Зоран Андоновски (Македонија)

Калтрина Реџепи Драгуша (Косово)

Драгана Жарковиќ Обрдовиќ (Србија)

Машењка Бачиќ (Хрватска)

Јетон Испахиу (Косово)

Илир Гаши (Србија)

Ариан Хисени (Косово)

Ема Крстиќ (Србија)

Астрит Перани (Косово)

Дамир Кундиќ (Хрватска)

Ермал Гаши (Косово)

Данка Дерифај (Хрватска)

Перарим Исуфи (Косово)

Маја Јовановска (Македонија)

Предраг Благојевиќ (Србија)

Саша Косановиќ (Хрватска)

Дениз Словиња (Косово)

Јелена Вељковиќ (Србија)

Јерко Бакотин (Хрватска)

Арен Чирези (Косово)

Јована Глигоријевиќ (Србија)

Дурил Шала (Косово)

Илко Чимиќ (Хрватска)

Младен Чадиковски (Македонија)

Валдет Салихи (Косово)

Лада Вученовиќ (Србија)

Мариан Чириац (Романија)

Дорунтина Балиу (Косово)

Калина Симиќ (Србија)

Хрвоје Шимичевиќ (Хрватска)

Ниџара Ахметашевиќ (БиХ)

Младен Велојиќ (Србија)

Платор Гаши (Косово)

Ана Новаковиќ (Србија)

Шкодран Никчи (Косово)

Бранко Геровски (Македонија)

Милош Живановиќ (Србија)

Биљана Жикиќ (Словенија)

Билјана Секуловска (Македонија)

Александар Ѓорѓевиќ (Србија)

Ивор Фука (Хрватска)

Фаит Џоел Бејли (Косово)

Драгана Сретеновиќ (Србија)

Петар Суботин (Србија)

Петрит Криезиу (Косово)

Тања Максиќ (Србија)

Давор Коњикушиќ (Хрватска)

Иван Ангеловски (Србија)

Наим Красничи (Косово)

Хилма Ункиќ (БиХ)

Aнамари Репиќ (Косово)

Маја Николиќ (Србија)

Сашка Цветановска (Македонија)

Насер Фејза (Косово)

Душица Томовиќ (Црна Гора)

Крешник Гаши (Косово)

Сања Соврлиќ (Косово)

Жарка Радоја (Србија)

Јелена Свирчиќ (Хрватска)

Препарим Исуфи (Косово)

Наталија Заба (Србија)

Мелиса Скендер (Хрватска)

Џндрес Мустафа (Косово)

Гордана Игриќ (Србија)

Предраг Петровиќ (Македонија)

Горан Борковиќ (Хрватска)

Јелена Ќосиќ (Србија)

Елвир Падаловиќ (БиХ)

Јернеј Калужа (Словенија)

Сидки Ибрахими (Косово)

Наташа Шкаричиќ (Хрватска)

Зана Симили (Косово)

Александар Трифуновиќ (БиХ)

Милица Богдановиќ (Црна Гора)

Селведин Авдиќ (БиХ)

Динко Грухоњиќ (Србија)

Викор Инванчиќ (Хрватска)

Останати
објави