Целосна поддршка за Гери Линекер и локалниот персонал на Би-Би-Си кои се подготвуваат за штрајк

Датум

Управниот комитет на Европската федерација на новинари (ЕФН) на состанокот во понеделникот во Брисел се приклучи на Британската филијала, и Националниот синдикат на новинари, во осудувањето на суспензијата на коментаторот Гери Линекер. ЕФН, исто така, ја изрази својата поддршка до локалниот персонал на Би-Би-Си кој се подготвува да штрајкува во среда и четврток поради кратењата на локалното радио.

Би-Би-Си во понеделникот објави дека Гери Линекер ќе се врати на претставување спорт на Би-Би-Си, откако беше тргнат од емитувањето затоа што на Твитер го критикуваше јазикот што го користат министрите кога разговараа за владината политика за азил. „Го забележуваме извинувањето од директорот на Би-Би-Си, Тим Дејви, но силно го осудуваме овој напад врз слободата на говорот на коментаторот“, рече претседателката на ЕФН, Маја Север. „Раководството потклекна пред владиниот притисок со суспендирање на г-дин Линекер. Тим Дејви мора да разбере дека должноста за непристрасност не е исто што и должноста на неутралност и дека должност на секој граѓанин е да ги осуди расистичките и дискриминаторските коментари, особено ако тие доаѓаат од владата“.

Во петокот, по одлуката на Би-Би-Си да го принуди Гери Линекер да се повлече од насловот „Меч на денот“, генералниот секретар на Националниот синдикат на новинари Мишел Станистрит рече: „Кој е убеден дека вистинската грижа за непристрасноста е движечката сила овде? Не се мие – не кога претседателот на Би-Би-Си не успеа да ја изјави својата клучна улога во заемот од 800.000 фунти на поранешниот премиер, беше поддржан до врвот од оваа влада, и сè уште се спротивставува на повиците за негова оставка неколку недели по извештајот на комисијата за избрана влада за да ја разгледа неговата позиција, а новинарите ширум Би-Би-Си со големо мнозинство гласаа за да побараат негова итна оставка.

„Додека Би-Би-Си вечерва е втурнат во уште една криза што сама ја создала, охрабрува да се види солидарноста на дело од страна на колегите презентери – навремено загревање зошто е важна колективната акција, пред штрајкот на членовите на Националниот синдикат на новинари низ Англија во среда и четврток кои се борат да ги зачуваат квалитетните локални вести на нашиот јавен сервис“, додаде таа.

Би-Би-Си има планови да ја намали количината на локална содржина на локалните радија на Би-Би-Си. Промените ќе резултираат со губење на околу 48 работни места.

Управниот комитет на ЕФН повикува на Би-Би-Си да го препознае штетното влијание на овие планови и целосно да се ангажира со Националниот синдикат на новинари, за да се постигне решение во спорот околу намалувањата на локалното радио.

Останати
објави