Медиуми, газди, новинари и работнички права- документарен филм

Во Македонија има новинари ама тие немаат медиуми, или се на улица или се дел од социјалните мрежи он лајн,  но како и да е традиционалните медиуми за нив се заклучени.

Оние кои се во нив, телевизите, весниците, во најголем дел се под капата на власта со скриени газди и порано или подоцна прифаќаат сè! Медиумскиот амбиент се отсликува преку етикетирање, дезинформации и оној вокабулар: „предавници и патриоти, рекетари, пушачи, полтрони и без’рбетници, фашисти, соросоиди, курири- непрофесионалци“, и сите заедно, сè тоа,  не става  на дното  според слободата на медиумите.

Работнички-протест-за-први-Мај-10

Власта и професионалците сега се во фаза на директен судир на борба за слобода, пркос и  протест. Новинарите со факти, тие со лустрации, местенки, затворања и откази за новинарите…

Погледнете го најновиот документарец на Драган Антоновски.

Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>